Piaţa, invadată de jucării PERICULOASE: Pot provoca alergii, răni şi chiar pot fi înghiţite de micuţi

Embed:

Legile pline de echivoc permit ca piaţa să fie invadată de jucării periculoase. Multe dintre ele pot provoca alergii, răni şi pot fi înghiţite de către copiii mici. Potrivit unor experţii europeni, astfel de jucării ar trebui retrase de pe piaţă.

Rodica are mare grijă când ajunge în situaţia de a-i face un cadou fiului său, care suferă de alergie.

"Cel mai mult la el se manifestă prin strănuturi care durează de la 20 de minute şi mai mult. Acesta deja pentru noi e semn clar de alergie", a relatat femeia.

Jucăriile ieftine şi neautorizate conform standardelor de siguranţă pot produce şi alte probleme, dacă au muchii tăioase sau dacă se desfac uşor în componente mici.

Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor chiar recent a făcut o razie prin mai multe magazine.

După ce au colectat mai multe jucării suspecte că nu ar fi tocmai potrivite să ajungă în mâinile copiilor, angajaţii agenţiei le-au dus la un laborator de testare. Aici, surpriză!

"Rezultatele au fost pozitive", a comunicat directorul laboratorului, Irina Şveţ.

Opinia experţilor moldoveni nu coincide, însă, cu aceea a unor specialişti europeni din domeniu.

"Dacă ventuzele se detaşează uşor, ele pot provoca răni mici. Este o încălcare a siguranţei jucăriei. În cazul jucăriilor care au baterii, e foarte important ca micuţii să nu aibă acces la ele, pentru că astfel ar putea ajunge în guriţa lor, ceea ce este foarte periculos", a atenţionat Christine Heemsikcerk, inspector Institutul de Standardizare din Londra.

În orice ţară europeană jucării de genul celor de pe piaţa noastră nici nu prea apucă să stea pe rafturi.  Şi atunci în Moldova de ce nu se face aşa?

"Standardul nu este actualizat, iar noi ne conducem după acel standard care este în vigoare", a explicat Irina Şveţ.

"Standardul utilizat de ei a fost elaborat de Comitetul european pentru standardizare, recunoscut la nivel european, adoptat la noi în calitate de naţional. Mai mult ca atât, el a fost actualizat în anul 2010, este o ediţie nouă", a informat Tatiana Crotic, şefă de departament în cadrul Institutului de Standardizare.

Deci, standardul este în regulă. "Consider că aceasta s-a întâmplat din cauza lipsei de experienţă. Cred că trebuie să învăţaţi să citiţi standardele, să faceţi mai multe teste", a remarcat Ramune Razinskiene, inspector pentru produse nealimentare din Lituania.

Cele mai recente actualizări privind normele de securitate ale jucăriilor datează din anul 2011.

"Noi am găsit deja unde sunt lacunele, venim cu propunerea să fie aprobată o lămurire, o tălmăcire cu privire la reglementarea tehnică, jucării, care ne va permite să înăsprim aceste controale", a punctat directorul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, Alexandru Cuzimuc.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu