Piaţa auto din Europa trăieşte un coşmar

Europa, cu o populaţie de aproximativ 500 de milioane, s-a transformat într-un coşmar pentru industria auto. Vânzările scad de la an la an şi nu se întrevăd semne de recuperare.

Directorul executiv al Fiat-Chrysler, Sergio Marchionne, care este şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Automobile din Europa, a caracterizat industria auto ca fiind "oribilă", în cadrul conferinţei European Business Conference, care a avut loc în data de 20 martie la Bruges, Belgia, scrie business24.ro.

El a estimat că vânzările auto vor scădea cu 5% anul acesta, în al cincilea an consecutiv dominat de scăderi ale vânzărilor. El nu a prevăzut o revenire a pieţei auto din Europa până în 2014.

Piaţa auto din Europa nu-şi va reveni prea curând. Preţul benzinei este una dintre cauzele pentru acest fapt.

Mesajul lui Marchionne a fost adresat Comisiei Europene. Industria auto trebuie restructurată din temelii, iar Comisia trebuie să facă paşii necesari pentru a încuraja acest lucru, a spus şeful Fiat-Chrysler.

Compania lui Marchionne, Fiat, a înregistrat scăderi ale vânzărilor de maşini la nivelul UE de 16,7% până acum, în acest an. Întreaga industrie auto ar trebui să-şi reducă producţia auto cu 20%, adică trei milioane de unităţi, ceea ce ar însemna concedieri masive. Dar tocmai acest lucru nu poate fi făcut în Uniunea Europeană.

PSA Peugeot Citroen, ale carei vânzări au scăzut în februarie cu 16,8%, a anunţat la salonul auto de la Geneva că îşi va reduce capacitatea de producţie în următorii doi ani. Dar închiderea fabricilor a devenit o problemă a clasei politice. Ministrul muncii din Franţa, Xavier Bertrand, a avertizat compania că va intra într-un război. În noiembrie 2011, preşedintele Nicolas Sarkozy l-a convocat pe directorul executiv al Peugeot şi i-a spus să reconsidere concedierea a 6.800 de muncitori. Aceasta măsură va fi şi mai dificil de implementat dacă la alegeri va reuşi candidatul socialist Francois Hollande.

Capacitatea de producţie marită nu face decât să ducă preţurile în jos, a spus Marchionne, iar acest lucru înseamnă "că nimeni nu mai face bani în Europa".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu