Piaţa asigurărilor ar putea fi liberalizată. Asiguratorii îşi vor stabili singuri tarifele

Embed:

Asiguratorii din ţara noastră şi-ar putea stabili singuri tarifele, după modelul ţărilor din Uniunea Europeană.

Totuşi, pentru ca liberalizarea pieţii asigurărilor să nu creeze haos, schimbarea va fi făcută pe etape.

Despre asta s-a discutat la Conferinţa Naţională a Asiguratorilor, la care au participat specialişti din peste zece ţări, care au împărtăşit practicile reformelor similare.

Un proiect despre metodologia de liberalizare a tarifelor RCA a fost înregistrat în Parlament. Potrivit documentului, Comisia Naţională a Pieţei Financiare nu va mai stabili tarifele, ci va propune o metodă de calcul, pentru a le plafona.

"Metodologia aceasta trebuie să fie foarte bine chibzuită. Important e ca ea să fie motivată, adică aceste tarife să reflecte costurile reale, nu costurile speculative pe piaţă", a spus preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Valeriu Chiţan.

Asiguratorii consideră că liberalizarea pieţii ar putea duce la înţelegeri de cartel şi la scumpirea serviciilor.

"Va urma o perioadă, în care de va redresa, piaţa va observa întâi ce se petrece cu implementarea, după care, sigur, va urma o majorare."

"Ar apărea concureţă neloială pe piaţă."

La conferinţă au participat peste 100 de specialişti din diferite ţări. Vecinii de peste Prut au venit cu sfaturi pentru ţara noastră privind implementarea proiectului. Acolo, tarifele pentru asigurări au fost liberalizate în 2007 şi, în acest an, Guvernul a fost nevoit să le plafoneze.

"Tarifele au crescut foarte mult, mai ales în cazul clienţilor cu risc ridicat, adică transportatori. Transportatorii reclamau, justificat, o creştere a tarifelor până la 4-5 mii de euro. Atunci statul român a intervenit", a spus vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Coca Constantinescu.

În prezent, Comisia Naţională a Pieţei Financiare stabileşte prima de asigurare cel puţin o dată în an, iar asigurarea RCA costă 760 de lei. Potrivit autorităţilor, noua metodologie de calculare a tarifelor va fi aprobat până la începutul anului viitor.


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu