Petya, VIRUSUL care îți blochează datele și apoi îți cere răscumpărare. Cum funcţionează

Hackerii dezvoltă mereu viruși noi prin care blochează sistemele de operare şi cer răscumpărări de sute sau mii de euro. Cea mai nouă ameninţare se numeşte Petya, scrie Digi24.ro.

Acest virus nu codează doar anumite fişiere ale utilizatorului, ci blochează întreg hard diskul. Victima nu poate recupera nimic şi este nevoită să şteargă întreg sistemul ca să scape de ameninţare. Softul a fost dezvoltat, susţin experţii, în Europa de Est sau Rusia.

Virusul este programat să-l ghideze pe utilizatorul infectat către opţiunile de plată. Are chiar o numărătoare inversă. Dacă timpul se scurge, iar răscumpărarea nu este plătită, suma cerută se dublează. Plata se poate face prin transfer de pe cardul de credit sau prin bitcoin, moneda virtuală preferată de hackeri.

Statistic, cel puţin jumătate dintre victime au plătit răscumpărarea. Specialiştii avertizează însă că plata nu garantează şi deblocarea fişierelor.

Producătorii de antivirus au dezvoltat deja un antidot pentru Petya. Asemenea unui vaccin real, acesta trebuie administrat computerului înainte ca virusul să fie instalat. Dacă sistemul este infectat, niciun antivirus nu mai poate salva datele criptate. Experţii susţin că în următoarea perioadă hackerii vor încerca să-şi distribuie softul prin mesaje email sau pagini de internet clonate, în întreaga lume.

Cu versiunile mai vechi, infractorii virtuali au câştigat sute de milioane de dolari. Ei au atacat spitale sau alte instituţii publice din lume şi au primit banii ceruţi. În Statele Unite şi Europa sunt câteva mii de anchete deschise, iar autorităţile încearcă să dea de urma celor care au dezvoltat aceste programe.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu