Pettit: Statele Unite vor fi un partener de încredere în procesul de integrare al Moldovei în UE

Republica Moldova este un stat parte a culturii şi valorilor europene şi trebuie să urmeze procesul de integrare în UE, iar Statele Unite vor fi un partener de încredere în acest proces. Opinia a fost împărtăşită de ambasadorul american la Chişinău, care a susţinut o conferinţă publică în faţa studenţilor la Facultatea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii de Stat. Evenimentul a fost organizat cu ocazia împlinirii a 25 de ani de colaborare moldo-americană. 

"Republica Moldova contează pentru noi, deoarece ca țară europeană ea este face parte din aceeași comunitate transatlantică de valori ca și Statele Unite. Aceasta este o țară europeană - una ferm ancorată în valorile pe care le împărtășim, și să nu credeți pe nimeni care ar încerca să vă spună altfel", amenţionat James Pettit.

Potrivit lui Pettit, principalul partener comercial al Moldovei trebuie să rămână Uniunea Europeană. Pentru a-şi întări economia, Chişinăul trebuie să continue diversificarea exporturilor:

"Integrarea Republicii Moldova în economia europeană, eliminând barierele comerciale și consolidând brandul „Fabricat în Moldova”, oferă o destinație mai dinamică, mai bogată și mai previzibilă pentru produsele moldovenești".

Ţara noastră trebuie să mai facă faţă multor provocări, spune diplomatul. El crede că Moldova trebuie să promoveze reformele şi să continue lupta împotriva corupţiei. Totuşi, prezenţa trupelor străine şi dependenţa energetică sunt factori care stagnează dezvoltarea statului.

"Corupția frânează dezvoltarea economiei și suprimă investițiile. Monopolul apropiat al Rusiei asupra importurilor de energie ale Republicii Moldova țin țara blocată sub povara datoriei pentru importul de gaze naturale lăsându-i puține șanse de a negocia prețurile de piață", a subliniat ambasadorul SUA în Moldova.

Discursul integral al lui James Pettit ţinut în faţa studenţilor îl puteţi urmări în cadrul emisiunii "Eurodicţionar", moderată de Cristian Tabără, care va fi difuzată duminică, 18 decembrie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu