Petru Bogatu: raportul CJI încearcă de fapt profanarea legii împotriva propagandei rusești

Embed:

Termenul proagandă din raportul Centrului de Jurnalism Independent este unul utilizat greșit și în mod confuz. De această parere este jurnalistul Petru Bogatu, iar opinia sa a fost expusă aseară în cadrul emisiunii Fabrika de la Publika TV. 

Editorialistul spune că:  ”Nu am nimic contra ca niște instituții de media care monitorizează starea de lucruri din presă să facă niște rapoarte de acest gen pentru a vedea care este starea de lucruri din mass-media. Au fost și în trecut lucruri de acest gen, facute bine. Din păcate acesta este un lucru prost făcut, pentru ca în primul rând nu este profesionist și în al doilea rând pentru că este un raport partizan.

Vreau să vă dau un alt exemplu. Până mai ieri, instituția de care vorbiți, a evitat sub orice formă să analizeze influența propagandei ruse în Republica Moldova, mai mult decât atât, acum doi trei ani, mai multe instituții media, s-au opus inițiativei de a curma încă de atunci propaganda rusă.
Prime nu face propaganda rusă, Prime retransmite emisiuni în limba rusă. Este un lucru mult mai grav. Canalul TV7, nu retransmite nimic. Canalul TV7, cumpără emisiuni rusești, de propagandă rusă sau făcute cadou, donate. Acest post transmite emisiuni de-a dreptul militariste ruse: buletinul ministerului de interne, unde apar persoane oficiale, care impun un anume punct de vedere și fac propagandă.

De câteva ori în acest text este utilizat termenul propaganda și sunt acuzate instituții media că ar face propagandă.
Ceva mai devreme s-a încercat să se pună semnul egalității între propaganda rusă și propaganda de partid, inducându-se o idee periculoasă, anume că pericolul ar fi același.

Dincolo că astfel se încearcă diminuarea pericolului propagandei ruse, pe niste probleme interne. Termenul propagandă este utilizat gresit și confuz. Propagandă este considerată dezinformarea ca armă de război. Astfel orice editorialist poate fi acuzat de propagandă.
Propagandă înseamnă o tentativă ostilă de a indoctrina.
În Statele Unite se face distincție prin lege, între propaganda de război și așa numita propagandă albă sau propagandă de partid. De aceea în occident, termenul propagandă nu mai este utilizat. Este vorba despre publicitatea de partid.

Propaganda întotdeauna are scopuri ascunse și surse ascunse și beneficiarul este tot ascuns. De obicei beneficiarul este guvernului unui stat străin.

Se incearcă de fapt profanarea acestei legi, legea cu privire la oprirea propagandei ruse.” 

loading...

Lasă un comentariu