Petru Bogatu: Orice stat care tolerează dualitatea puterii riscă să crape

Embed:

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu şi premierul Pavel Filip nu vor participa la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate. Decizia a fost luată după ce preşedintele Igor Dodon a inclus pe ordinea de zi a şedinţe subiectul privind decizia Guvernului de a-l declara persona non-grata pe vicepremierul rus Dmitrii Rogozin. 

Jurnalistul Petru Bogatu a declarat pentru Publika TV că acțiunile președintelui sunt o strategie a Moscovei de destabilizare a situației politice, iar Moscova îl folosește pe Igor Dodon drept o unealtă pentru dezinformarea populației.

"De bună seamă asistăm la derularea unei strategii rusești de destabilizare a situației politice din Republica Moldova. Ceea ce trebuie să înțelegem acum este că Igor Dodon nu acționează pe propria răspundere. Ceea ce se întâmplă astăzi la Chișinău și ceea ce face Președintele Dodon în ultima perioadă, nu o face de capul lui, el pune în aplicare strategia rusească de destabilizare, de rupere a echilibrului social din Republica Moldova și în aceste condiții, indiferent de calculele politice, noi urmărim o dualitate a puterii în Republica Moldova.

Orice stat care tolerează dualitatea puterii riscă să crape. Trebuie să se pună în mișcare instituțiile statului care trebuie să vegheze asupra respectării legislației și legii supreme, astfel de lucruri nu pot fi tolerate sub nici o formă. Ceea ce a întreprins astăzi Igor Dodon este tocmai o probă de depășire flagrantă a prerogativelor prezidențiale. Nu este un joc electoral, este o strategie a Moscovei de destabilizare a situației politice, iar una din armele pe care le folosește Moscova este dezinformarea și propaganda, iar Igor Dodon este o unealtă profitabilă pentru că deține o funcție importantă în acest stat.

Dodon face multe tumbe de-a lungul ultimelor luni, iar Consiliul Suprem este un organ consultativ doar și nu are atribuțiile pe care încearcă să le inducă Igor Dodon. În viziunea Rusiei acest consiliu urmează să fie folosit drept o trambulină pentru destabilizarea stabilizarea situației. 

Se urmărește că să se tulbure apele, iar mai pe larg aceasta se numește dezinformarea. Dezinformarea este o armă de război periculoasă și dacă cel care o furnizează este nimeni altul decât președintele Dodon, desigur că acest lucru poate avea un impact imprevizibil, efecte extrem de nocive pentru viitorul Republicii Moldova.

Această situație nu mai poate fi tolerată și lege trebuie să își spună cuvîntul. Nu poate președintele zilnic să încalce legislația, pentru că este un precedent periculos. Repet, este un atentat la siguranța națională.

Sunt convins că Dodon va reveni și la problema retragerii militarilor ruși de pe teritoriul Republicii Moldova, subiect care este discutat la ONU, de fapt nu este vorba de distragerea atenției, este una din loviturile pe care o aplică președintele", a declarat jurnalistul Petru Bogatu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu