Petru Bogatu: Moscova încearcă să deturneze cursul european al Republicii Moldova şi să pună presiune pe autorităţi

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene l-a chemat pe ambasadorul Republicii Moldova în Rusia pe o perioadă nedetermnată. Decizia a fost luată în urma mai multor cazuri de hărțuire și intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din ţara noastră. În acest context, analistul politic Petru Bogatu a declarat că acest demers este unul dur pentru autorităţile de la Moscova. 

CITEŞTE ŞI: Chişinăul a tot transmis Moscovei note de protest. Istoria dintre Moldova şi Rusia. De ce a fost chemat Andrei Negruţă 

"Este un demers extrem de dur. Chemarea ambasadorului pe o perioadă nedeterminată e un semn al reducerii relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, este o paractică internaţională şi se recurge la acestă practică când tensiunile din două state ating paroxismul. Din păcate suntem în această situaţie, vă reamintesccă relaţiile dintre Kiev şi Moscova sunt la acelaşi nivel, aceste două ţări nu au ambasadori, iar interesele lor sunt reprezentate de către un însărcinat cu afaceri. Nu este problema Ministerului de Externe de la Chişinău nici a celui de la Moscova. Hărţuirea şi intimidarea oficialior moldoveni despre care vorbeşte comunicatul diplomaţiei moldoveneşti durează nu de o lună şi nu de două luni. Motivele acestei atitudini care vine din partea Moscovei este parcursul european al Republicii Moldova. Moscova încearcă să deturneze cursul european al Republicii Moldova, să pună presiune pe autorităţi, fapt pe care Chişinăul l-a considerat incalificabil. Este un demers surprinzător, a fost şi o notă de protest despre care aţi relatat anterior, au fost şi alte atitudini luate de autorităţile moldovene. Moscova nu cred că va fi de mâine cooperantă pentru că Moscova şi-a înrăutăâit relaţiile nu doar cu Republica Moldova. Rusia şi-a deteriorat relaţiile cu SUA cu Europa, cu toate marile puteri Occidentale, ea este sub sancţiuni. Rămâne de văzut ce va fi, părerea mea este că mai trebuie să aşteptăm până vom putea să sperăm că lucrurile se vor ameliora" a menţionat analistul politic, Petru Bogatu. 

CITEŞTE ŞI: MAEIE îl cheamă pe ambasadorul în Rusia, Andrei Neguță pentru o durată nedeterminată, pentru consultări 

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a venit cu o reacţie pe un site de socilaizare numai că în limba rusă la decizia Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de a-l chema pe Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Andrei Neguţă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu