Petru Bogatu: Blocul "ACUM" și PSRM sub așteptări, PDM, dimpotrivă, peste așteptări

Blocul "ACUM" și PSRM sub așteptări, PDM, dimpotrivă, peste așteptări. Este impresia jurnalistului Petru Bogatu după alegerile locale generale din 20 octombrie. Într-un editorial pentru portalul deschide.md, Bogatu a menționat că tentativa actualei puteri de a împărți amiabil electoratul moldovenesc, eliminând din joc fostul partide de guvernământ a eșuat.

Petru Bogatu a atras atenția că prezența la vot a fost slabă în comparație cu cea de la localele din 2015. Potrivit lui, socialiștii nu au izbutit să fructifice intrarea la guvernare și obținerea unor pârghii importante ale puterii de stat. Totodată, Blocul "ACUM" a pierdut o mare parte din electoratul unionist pe care miza şi care la 20 octombrie a rămas acasă. 

Încercarea deputatului PAS Mihai Popșoi de a justifica absenteismul debordant prin faptul că oamenii au obosit de atâtea scrutine este naivă, a punctat Petru Bogatu. În SUA numai alegerile pentru Congres au loc o dată la doi ani. Jurnalistul a mai adus ca exemplu alegerea președintelui, guvernatorilor, primarilor și Adunărilor Legislative la nivel local în SUA. Practic, americanii sunt chemați la vot anual și acest fapt nu-i deranjează, consideră Bogatu. Jurnalistul este de părerea că alegătorii se eschivează de la vot doar când nu au ce alege. 

Potrivit lui, a eșuat tentativa noii puteri de a-și împărți amiabil cea mai mare parte a câmpului politic moldovenesc, eliminând din joc fostul partid de guvernământ. Vorba ceea, nu-i pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește.

Jurnalistul a ținut să menționeze că în urma alegerilor locale, opoziția nu numai că a rezistat, ci și a demonstrat că are putere să se revigoreze, iar dintre partidele vechi, rămân în cărți PLDM și PL. Liberal-democrații s-au prezentat bine în provincie, câștigând primării sau mandate de consilier, iar liderul liberal, Dorin Chirtoacă, a obținut un scor onorabil în Chișinău, a punctat Bogatu.

Jurnalistul a mai scris că alegerile locale îl plasează pe președintele PDM, Pavel Filip, în poziția de lider detașat al opoziției care a izbutit, în condiții extrem de dificile, nu doar să mențină formațiunea pe lina de plutire, dar și să o reinventeze. Democrații au reușit să mobilizeze în jurul său alegătorii nemulțumiți de politicile sociale ale executivului, precum și pe cei care nu acceptă readucerea Republicii Moldova pe orbita rusească. 

Petru Bogatu l-a citat și pe editorialistul Nicolae Negru care a scris anterior că ţinând cont de faptul că geopolitica este un factor obiectiv și contează în intențiile de vot ale alegătorilor, Pavel Filip are posibilitatea să exploateze în favoarea PDM ramificația Est-Vest. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu