Petroliştii cer ca subiectul scumpirii carburanţilor să nu fie politizat

Obligarea companiilor să reducă preţurile ar putea duce la pierderi şi chiar la o criză locală

Embed:

Presiunile populiste pe care le fac unii politicieni asupra petroliştilor ar putea lăsa cetățenii fără benzină și motorină. Avertizarea vine din partea importatorilor de carburanţi, care susţin că recentele majorări au fost făcute în urma scumpirii combustibilului pe pieţele externe.

Iar politizarea subiectului şi obligarea companiilor să reducă preţurile ar putea duce la pierderi şi chiar la o criză locală. Potrivit unui comunicat de presă al petroliştilor, dacă în luna martie o tonă de benzină costa 608 dolari, la mijlocul lunii mai preţul a crescut până la 682 de dolari.

Și administratorii benzinăriilor spun că scumpirea era inevitabilă.”Cauza scumpirii carburanților este că ele s-au scumpit pe piața mondială. Noi nu suntem importatori, noi suntem o întreprindere, care luăm consumul din piața internă. Prețurile au crescut în medie pe piața mondială cu 12%, ceea ce ce s-a ridicat acum la panou este în jur de 5%. Ea nici nu acoperă acele cheltuieli care sunt astăzi făcute. Au fost luni când noi am lucrat în pierdere, trei luni consecutiv”, a declarat Nina Aftenii, administratoarea unei stații PECO.Iar în cazul motorinei, majorarea a fost de nouă procente. În urma modificării cotaţiilor internaţionale, prețurile nu au crescut doar la noi, dar şi în România şi Ucraina.

Importatorii îşi justifică recentele majorări şi prin faptul că de aproape un an, instituțiile statului au cerut înghețarea prețurilor pentru benzină și motorină, decizii ce ar fi provocat pierderi companiilor. De asemenea, noile preţuri pentru carburanţi au fost influenţate şi de cotaţiile valutei naţionale. Leul s-a depreciat în raport cu dolarul cu aproape cinci la sută.”Deci, prețurile acum s-au ridicat, trebuia mai înainte, dar am așteptat să treacă sărbătorile ca să facem și noi un bine la oameni, ca să poată să circule. Dar acuma noi nu avem încotro. Nu dictează cineva prețul pe piață și n-ar fi bine să-l dicteze cineva, numai concurența. Este prețul de cumpărare și deci după prețul de cumpărare se formează și prețul care noi îl afișăm”, a declarat Valentina Chirinda, administratoarea unei companii petroliere.”Presiunea principală este lipsa de profit, care se urmăreşte începând cu toamna anului trecut și duce la o situație foarte grea, care îngreunează lucrul în acest domeniu și duce inevitabil la închiderea anumitor stații. Nimeni nu are de gând să lucreze în minus și acea persoană fizică ar fi cazul să-și pună o întrebare: dacă el să fie în locul companiei date, ar vinde produsul fără un adaos comercial sau nu?”, a declarat Andrei Martalog, președintele Asociației Petroliștilor din Moldova.Printre politicienii care au speculat pe marginea majorării preţurilor pentru benzină şi motorină se numără reprezentanţii blocul politic "ACUM". Amintim că, după ce majoritatea benzinăriilor din ţară au afişat noi preţuri pentru carburanţii, Consiliul Concurenţei s-a autosesizat şi a anunţat că va investiga acest caz. Şi asta pentru a stabili dacă nu cumva între companiile petroliere a existat o înțelegere de cartel.

Lasă un comentariu