Petre Poroşenko: Ucraina va expedia o sesizare la ONU cu privire la incidentul din Marea Azov

Embed:
Ucraina va expedia o sesizare la ONU cu privire la incidentul din Marea Azov. Declaraţia a fost făcută de preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, în cadrul unei emisiuni televizate. Liderul de la Kiev a acuzat încă o dată Rusia de agresiune împotriva ţării sale, atunci când a atacat navele militare ucrainene aflate în apele internaţionale ale Mării Negre.

Împreună cu Poroşenko, la emisiune au participat mai mulţi invitaţi, printre care şi comisarul pentru drepturile omului din Rada Ucrainei, Ludmila Denisova. În timpul discursului susţinut de liderul de la Kiev, Denisova a leşinat.

Liderul de la Kiev a declarat că leşinul Ludmilei Denisova ar fi fost provocat de supraoboseală.

"Ea lucrează fără întrerupere pentru a întoarce acasă marinarii ucraineni. Ea încearcă să implice în acest proces comunitatea internaţională, avocaţi şi tătari din peninsula Crimeea", a spus Petre Poroşenko, preşedintele Ucrainei.

Despre necesitatea eliberării militarilor ucraineni a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Îndemnăm cele două ţări să-şi păstreze calmul şi cumpătul. Rusia trebuie să elibereze militarii ucraineni şi navele lor şi trebuie să permită Ucrainei să aibă acces liber la porturile sale din Marea Azov", a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 

În pofida tuturor solicitărilor, cei 24 de marinari din ţara vecină au fost puşi sub acuzare pentru trecerea ilegală a frontierei Rusiei şi riscă acum închisoare de până la şase ani. Pe lângă această problemă, Kievul este îngrijorat că Moscova planifică să preia controlului asupra porturilor Mariupol şi Berdiansk de la Marea Azov cu scopul de a crea un coridor terestru între peninsula Crimeea şi estul Ucrainei. Kremlinul a catalogat drept absurde acuzaţiile ţării vecine.

"Aceasta este încă o încercare a Ucrainei de a provoca tensiuni. Rusia nu a ocupat niciodată nimic şi nici nu şi-a creat coridoare spre teritorii străine", a spus Dmitrii Peskov, purtătorul de cuvât al preşedintelui Rusiei.

Tensiunile dintre Kiev și Moscova au escaladat după ce, în data de 25 noiembrie, trei nave ucrainene au fost atacate de ruși în strâmtoarea Kerci. Toți marinarii au fost luați ostatici.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu