Peştera lui Bechir din Soroca şi Circul din Chişinău, protejate de stat

Embed:
O peşteră din apropierea oraşului Soroca, veche de aproape 1300 de ani, ar putea fi inclusă în registrul monumentelor ocrotite de stat. Decizia aparţine Consiliului Național al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Prin conferirea statutului de monument protejat, acest obiectiv unic în lume ar putea fi conservat şi restaurat.

"Peştera lui Bechir" se află la intrarea în oraşul Soroca, nu departe de "Lumânarea Recunoştinţei". Potrivit istoricilor, grota săpată în stâncă amintește de așezările rupestre de la începutul creştinismului. Caverna este amplasată la o înălţime de aproape 14 metri, iar pentru a ajunge sus, e nevoie să străbaţi o potecă şerpuită şi, pe alocuri, abruptă.

Scările improvizate ar fi fost cioplite în stâncă chiar de către călugărul pustnic pe nume Bechir, în cinstea căruia a şi fost denumită peştera. Acesta le-a sculptat în aşa mod, încât nimeni să nu-l poată deranja. Singura cale de acces rămâne un impediment pentru majoritatea turiștilor cu o pregătire fizică mai slabă. În interior, schitul este format dintr-o încăpere mică orientată cu altarul spre nord și cu o uşă spre sud. Pereții sunt ornamentați cu elemente cioplite în piatră, care imită interiorul unei biserici de epocă.

"În interior este o cameră, cu un mic anvon acolo, săpat în perete, acolo este un pat şi foarte simplu. Şi icoane care au fost tăiate în piatră". Dar când aici şi-a făcut loc bolşevismul, mulţi s-au ridicat acolo, şi multe dintre ele au fost deteriorate", a zis Nicolae Bulat, istoric.

Jurnalistul Vadim Şterbate este unul dintre cei care, în ultimii ani, a încercat să sensibilizeze autorităţile locale şi naţionale asupra importanţei acestui patrimoniu milenar. Tânărul consideră că includerea schitului rupestru în registrul monumentelor protejate de stat îl va salva de la degradare.

"Nu este doar ăsta scopul nostru. Noi nu am dorit ca să fie inclusă doar în registru, să stea undeva pe o listă şi atât. Vreau ca acesta să fie un prim pas, şi ca ea să fie conservată în primul rând. Bine ar fi să fie în primul rând inclusă în hărţile turistice, indicatoare spre ea. Neapărat accesul să fie spre ea. Cu informaţii despre istoria ei", a zis Vadim Şterbate, jurnalist, activist civic. 

Potrivit autorităţilor locale, pentru reabilitarea peşterii şi transformarea ei într-un obiectiv turistic, e nevoie de aproximativ un milion de lei.

"Ar fi bine ca cineva să fie responsabil de acest monument. Dar, din păcate, la ziua de astăzi nu este la nimeni în balanţă, şi nimeni nu are grijă de el. Pe viitor, ţinem tot acelaşi vector, ca totuşi să fie transmis la autorităţile locale. Şi pe viitor să atragem şi investiţii pentru a fi cât mai atrăgător pentru turişti", a zis Victor Său, primarul oraşului Soroca.

Pe lângă Peştera lui Bechir din Soroca, în registrul monumentelor Republicii Moldova protejate de Stat ar putea fi inclus şi Circul din Chişinău. Clădirea a fost construită în 1981 şi este considerată una dintre cărţile de vizită ale Capitalei.

"Este o garanţie juridică şi practică din partea statului că aceste obiective nu vor fi distruse", a spus Sergiu Ciocanu, doctor în arhitectură, membrul Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

Decizia Consiliului Național al Monumentelor Istorice urmează să fie aprobată de Guvern şi Parlament. În prezent, în registrul monumentelor Republicii Moldova protejate de stat, sunt incluse în jur de 2000 de obiective.

Lasă un comentariu