Peste un milion de sticle de vin sunt păstrate în vinoteca "Cricova". Prețul unora ajunge la câteva zeci de mii de euro

Peste un milion de sticle de vin sunt păstrate în vinoteca "Cricova", iar unele dintre ele valorează şi câteva zeci de mii de euro. Valoarea totală a colecţiei este, însă, inestimabilă, spun reprezentanţii combinatului. Cea mai veche sticlă de vin are peste un secol şi a fost adusă în ţara noastră din Ierusalim, scrie prime.md.

În vinoteca de la "Cricova" sunt păstrate aproximativ 200 de mărci de vinuri, adunate de prin toate colţurile lumii. Aici se găsesc băuturi selecte din Franţa, Portugalia, Spania, Italia, dar şi din fostele republici ale Uniunii Sovietice. 

"Aici avem unele dintre cele mai scumpe vinuri din regiunea Bourgogne din Franţa. O sticlă, de exemplu, din 2005 costă în jur la 25-27 de mii de dolari, va închipuiţi cât va costa o sticlă din 1935", a spus managerul, Centrul de Business şi Turism "Cricova-Vin", Roman Lipadat.

Tot aici sunt păstrate şi colecţiile de vinuri ale unor lideri mondiali, precum Angela Merkel, Vladimir Putin sau Alexanr Lucaşenco.

"Fiecare colecţie este acompaniată de către un paşaport. În paşaport proprietarul în primul rând poate vedea câte sticle sunt. De obicei se face cadou de 500 de sticle. Aceste personalităti pot să vina în orice moment ca sa-şi ia o sticlă", a afirmat managerul, Centrul de Business şi Turism "Cricova-Vin", Anatol Galac.

Mândria vinotecii "Cricova" sunt, însă, cele două mii de sticle de vin din colecţia demnitarului nazist, care a fost comandantul aviaţiei hitleriste, Hermann Göring. După război, vinurile au fost duse de către soldaţii sovietici la Moscova, în calitate de trofeu.

Ulterior, o parte din colecţie a fost transmisă vinificatorilor din Crimeea, iar alta a fost adusă la Cricova. Cel mai preţios exponat datează din anul 1902.  

În anii 80, un milionar american a propus pentru această sticlă 150 de mii de dolari şi 4 cadelacuri de colecţie. Oferta atractivă a fost, însă, respinsă, aşa că licoarea a rămas în Beciurile Cricova. În prezent, acesta este singurul exemplar care s-a păstrat în lume.

Potrivit unei legende, misteriosul milionar a fost un urmaş al proprietarului vinăriei în care s-a fabricat licoarea.

"Nu avem voie să deschidem sticla s-o gustăm, dar teoretic vinul încă este băubil, din cauza concentraţiei sporite de alcool şi zahăr natural. Deci este un vin de desert cred eu, trebuie să fie ceva de genul unui vin licoros de gen pastoral", a menționat managerul, Centrul de Business şi Turism "Cricova-Vin", Roman Lipadat.

În fiecare an, mii de turişti vin în Moldova pentru a vedea aceste exponate unice.

Vinoteca "Cricova" a fost fondată în anul 1954, iar, 13 ani mai târziu, a obţinut titlul de "Colecţie Republicană".

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu