Peste două mii de locuitori ai comunei Brătuleni vor beneficia de un sistem modern de aprovizionare cu apă

Embed:

Peste două mii de locuitori ai comunei Brătuleni din raionul Nisporeni vor beneficia, în curând, de un sistem modern de aprovizionare cu apă. De asemenea, groapa de gunoi, care se află chiar lângă casele oamenilor, va fi închisă şi urmează să fie amenajată o nouă zonă pentru depozitarea deşeurilor. Acţiunile vor fi realizate la iniţiativa primarului satului, care a depus un proiect la Fondul pentru dezvoltare regională.

Lidia Căpățână, în vârstă de 73 de ani, spune că în fiecare zi este nevoită să meargă sute de metri după apă până la cea mai apropiată fântână.

Femeia speră că, în curând, va avea robinete în propria curte şi în casă:

"Vai de mine, da aș spune mulțumesc de zece ori și zi și noapte. Măcar la bătrânețe să-mi fie bine, dacă nu a fost la tinerețe. Dacă nu mi-ar fi greu, nu aș veni tocmai aici. Și 20 de căldări și 25 car pe zi. Că am și cal și păsări și rațe".

"Am făcut de acum două fântâni am săpat. Am îngropat 700 de dolari, acum iar 700 de dolari și apă nu avem, chiar dacă am săpat până la 16 metri", a adăugat Lidia Căpăţână.

Primarul satului spune că pentru implementarea proiectului sunt necesare investiţii de peste 20 de milioane de lei.

"Cea mai mare problemă este apa. Am făcut proiectul magistral este expertizat. Avem probleme, că nu avem bani pentru rețele interioare a satului", a delcrat primarul comunei Brătuleni, raionul Nisporeni, Nicolae Chercheja.

În cadrul unui alt proiect, oamenii speră că vor scăpa și de groapa de gunoi din preajma localităţii, care în orice moment ar putea deveni un focar de infecţii. Ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Bîtca, îndeamnă primarii să depună, până în data de trei mai, proiecte la Fondul pentru dezvoltare regională. În mod prioritar, vor fi finanţate proiecte pentru asigurarea localităţilor cu apă și canalizare, pentru gestionarea deşeurilor, reabilitarea drumurilor şi promovarea turismului.  

"Sperăm că noua lege despre dezvoltare va avea posibilitatea să mărească procentul de acumulare a fondului național de dezvoltare regională, de la un procent la trei procente, unde vom avea mai multe surse financiare", a relatat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca.

În următorii patru ani, statul îşi propune să investească în dezvoltarea satelor un miliard de lei

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu