Peşte cu paraziţi în instuţiile de învăţământ, cele medicale dar şi în penitenciarele din ţară. Cine se face vinovat

Peşte cu paraziţi în instuţiile de învăţământ, cele medicale dar şi în penitenciare din ţară. 73 de loturi  din 124 de peşte congelat a fost introdus în ţară, chiar dacă laboratorul a indicat prezenţa unor paraziţi sau alte neconfirmităţi. Despre aceasta a anunţat prim-ministrul Maia Sandu în cadrul unui briefing de presă. Premierul a dispus efectuarea unor controale la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi la Centrul Republican de Diagnostică Veterinară, unde se află laboratorul specializat de verificare, inclusiv a peştelui.

"În rezultatul verificărilor, s-a descoperit că în perioada 20 august - 4 octombrie, din 124 de loturi de peşte congelat, importat în Republica Moldova, 73 au avut rezultate negative la laborator, este vorba de pește cu paraziți. Laboratorul nu a informat ANSA despre neregulile depistate. Astfel, încât toate loturile primeau certificatul veterinar şi dreptul de a importa şi comercializa peştele neconform pe piaţa noastră. Astfel, s-a produs o încălcare flagrantă a legislaţiei în vigoare. Din informații, e vorba de pește ieftin. Loturile de peşte cu paraziţi nu ajung pe poliţile magazinelor, dar ajung la piață şi s-ar putea să ajungă în instituţii de învăţământ, instituţii medicale şi penitenciare. În mod procedural, în posturile vamale de frontieră sunt prelevate probe la produsele importante şi ajung la laborator pentru efectuarea analizelor. Conform normelor, aceştia trebuie să introducă datele în sistemul informaţional de management al laboratoarelor, cu specificarea expresă a conformităţii sau neconformităţii produsului. Acest lucru defapt nu se întâmplă. Rezultatele testelor de laborator nu au fost prezentate nici pe suport de hârtie celor de la ANSA. După efectuarea analizelor, datele trebuiau să fie accesibile responsabililor de la ANSA. În cazul rezultatelor neconforme, ANSA ar trebui să întreprindă măsuri de rigoare, care includ şi nimicirea acestor loturi. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar certificatul sanitar a fost emis de inspectoratul teritorial al ANSA", a declarat prim-ministrul, Maia Sandu.

Ca rezultat al acestei situaţii, Maia Sandu a solicitat de la conducerea ANSA să iniţieze o anchetă de serviciu cu suspendarea responsabililor din agenţie şi a managementului laboratorului, iar poliţia să investigheze cazul.

De asemenea, prim-ministru a solicitat lista companiilor implicate în această schemă şi introducerea lor în lista de interdicţie a Agenţiei de Achiziţii Publice, astfel ca aceste companii să nu mai poată niciodată livra produse instituţiilor publice.

 

Lasă un comentariu