Peste 80 la sută din verdeţurile vândute în această perioadă în pieţe sunt importate din Georgia, Ucraina şi Turcia

Embed:

În această perioadă, peste 80 la sută din verdeţurile vândute în pieţele de la noi sunt importate din Georgia, Ucraina şi Turcia. Chiar dacă produsele sunt aduse de peste hotare, specialiştii de la ANSA dau asigurări că verdeţurile sunt sănătoase şi nu depăşesc limita de nitraţi.

"Aceste produse sunt importate şi noi nu întâlnim cazuri ca concentraţia de nitraţi să fie ridicată la dânsele deoarece ele trec prin vamă, au anumite condiţii", a declarat medicul laboratului ANSA, Olga Juncu.

Comercianţii din pieţe recunosc faptul că verdeţurile sunt străine, deoarece întreţinerea unei sere pe timp de iarnă este costisitoare:

"Iarna nu avem că îi foarte scump să creştem, aici totul este de import. Poate să fie pe la sfârşitul lunii moldovenesc, dar acum nu-i."

"Din Ucraina este adus. Eu mă duc şi dau acolo analiza şi ei controlează şi dacă este bun, îmi dă talon, dacă nu-i bun, nu-mi dă talon."

Unii cumpărători sunt însă reticenţi.

"Deseori sunt rezervat la mărfurile astea care se vând iarna pentru că ştiu că sunt aduse din import şi noi nu ştim cum le cresc acolo."

"Pătrunjelul îi pătrunjel, el şi în Japonia îi pătrunjel şi în Moldova, dar depinde în ce zonă e crescut"

"De casă îi mai bun, al nostru, îi mai mirositor şi mâncarea e mai gustoasă."

Totuşi, sunt şi moldoveni care reuşesc să crească mărar, ţelină şi pătrunjel pe timp de iarnă. Este şi cazul Anei Cazacu din Hulboaca, municipiul Chişinău, care de un an îngrijeşte o seră de 20 metri pătraţi. Zilnic, femeia strânge câte două kilograme de pătrunjel şi le vinde la piaţă.

"Semănaţi, udaţi, daţi-i căldură şi asta-i toată procedura. Azi îl vând şi deseară iarăşi strâng. Eu îl am pe al meu şi nu vând importat. Asta-i ocupaţia mea, altceva nu am cu ce mă ocupa", a spus Ana Cazacu.

Acum două zile, peste o tonă de verdețuri din Ucraina, introduse ilegal prin regiunea transnistreană, au fost depistate de autorităţi într-un sat din Căuşeni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu