Peste 80% din români nu cunosc nimic despre Republica Moldova

Embed:

Republica Moldova rămâne a fi în continuare o ţară necunoscută pentru 82 la sută din români. Un român din doi spune că îi place mult felul în care vorbesc moldovenii, iar 11 la sută cred că destinul nostru este legat de Rusia, arată datele unui studiu, realizat de Fundaţia Soros şi citat de evenimentul zilei.ro.

82% dintre români spun că sunt puţin sau deloc informaţi despre Republica Moldova. Iar numai 22 la sută dintre cei intervievaţi au declarat că sunt interesaţi de ceea ce se întâmplă în ţara noastră.

Un subiect mai controversat este denumirea limbii vorbite în Moldova. 74 la sută resping existenţa unei limbi moldoveneşti separate, în timp ce 13 la sută dintre participanţii la sondaj sunt de acord că limba vorbită aici este moldovenească. 49,1% dintre români afirmă că „le place mult” felul în care vorbim.

În ceea ce priveşte sprijinul acordat celor care doresc să redobândească cetăţenia română, „acordarea mai rapidă sau preferenţială” a acesteia este percepută pozitiv de 62% dintre cei intervievaţi. Românii văd cu ochi buni şi susţinerea acordată Moldovei în vederea integrării europene. 65% sunt de acord ca „România să sprijine prin toate mijloacele posibile aderarea Republicii Moldova la UE”.

Pe de altă parte, 11% cred că destinul ţării noastre ţine de spaţiul rusesc şi ar trebui să rămânem parte a sferei de influenţă ruseşti. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de peste 1500 de persoane în perioada noiembrie-decembrie 2010. Marja de eroare este de plus minus 2,5 la sută.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu