Peste 630.000 de locuitori ai Capitalei, aşteptaţi la urne să-şi aleagă primarul. Cei 11 candidaţi care râvnesc la fotoliul de edil

Embed:

Peste 630 de mii de locuitori din municipiul Chişinău sunt aşteptaţi la urne să-şi aleagă primarul. Pentru asta au fost tipărite cam tot atâtea buletine care măsoară 32 de centimetri. Cetăţenii îşi pot exercita dreptul la vot până la ora 21.00.

Cei mai mulţi votanţi sunt înregistraţi în sectoarele Botanica şi Râşcani, câte 136 şi, respectiv, 118 mii de persoane. Iar în suburbii sunt 119 mii de alegători. Aproximativ 7 500 de tineri din municipiu, care au împlinit 18 ani, vor vota pentru prima dată. Cererile pentru urna mobilă pot fi depuse până la ora 15:00.

În total, au fost deschise 312 secţii. Cele mai multe, 70 la număr, sunt în sectorul Botanica. La Râşcani activează 53 de secţii de vot, iar în sectorul Centru - 42. Locuitorii de la Buiucani votează la una din cele 41 de birouri. Tot atâtea au fost amenajate la Ciocana, iar în suburbii sunt 65 de secţii de votare. Majoritatea au fost amplasate în şcoli, grădiniţe, teatre, case de cultură şi sanatorii. Una este chiar într-o sală de fitness din sectorul Botanica.

Pentru ca alegerile să fie considerate valabile, la urne trebuie să iasă cel puţin 25 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

Dacă niciunul din cei 11 candidaţi nu va acumula cel puţin jumătate din voturile alegătorilor, peste două săptămâni, în 3 iunie, va avea loc al doilea tur.

Potrivit CEC, pentru organizarea scrutinului din municipiile Chişinău şi Bălţi au fost alocate 22,5 milioane de lei.

11 candidaţi râvnesc fotoliul de primar al Capitalei, care a rămas liber din februarie, după demisia lui Dorin Chirtoacă. Majoritatea dintre ei, mai exact 10, sunt membri ai partidelor politice. Doar un pretendent candidează independent.

Primul în buletinul de vot este președintele Partidului "Democrația Acasă", Vasile Costiuc. El are 36 de ani, a absolvit facultatea de istorie a Universității Pedagogice "Ion Creangă", iar în 2011, a fondat formațiunea politică pe care o şi conduce.

Următorul pe listă este liderul PPDA, Andrei Năstase. Acesta are 42 de ani, este căsătorit și are trei copii. De meserie este jurist. S-a lansat în politică în anul 2015.

Un alt pretendent pentru funcția de primar al Capitalei este Alexandr Roșco, membru al Partidului "Casa Noastră Moldova", de profesie este jurist.

Din partea Partidului Liberal, candidează fostul deputat și ministru al Mediului, Valeriu Munteanu. Are 37 de ani, este căsătorit și are patru fiice. Și-a făcut studiile în România și este licențiat în drept.

În cursă s-a înscris și fostul consilier municipal din partea PSRM, Ion Ceban, născut în 1980. A absolvit Facultatea de matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova și Academia de Administrație Publică de pe lângă președintele Federației Ruse. Este căsătorit și are doi copii.

Un alt candidat înregistrat este Victor Strătilă, membru al Partidului Verde Ecologist. Anterior, a ocupat funcția de vicepreședinte al Consiliului Național de Integritate. Strătilă are 50 de ani și este jurist de profesie.

Vrea să devină primar și vicepreședintele Partidului Național Liberal, femeia de afaceri Alexandra Can. Este economist și a deținut în anul 1999 funcția de ministru al Industriei și Comerțului.

Cel mai tânăr candidat la Primăria Capitalei este Maxim Brăila, de 25 de ani. Acesta a fost propus de Partidul Popular din Republica Moldova. La vârsta de 18 ani a candidat la funcția de consilier în Consiliul Municipal Chișinău, din partea aceleiași formațiuni.

Singurul candidat independent este fostul primar interimar al Capitalei Silvia Radu. Născută în 1972, Silvia Radu a fost președinte al companiei Union Fenosa în perioada anilor 2008 - 2015 și a participat la alegerile prezidențiale de acum doi ani. Este căsătorită și are trei copii.

Iar Partidul Ruso-Slavean din Moldova l-a propus pe Alexandru Mîțu. Este originar din raionul Rezina. Din 1995, s-a stabilit în Rusia, unde conduce o companie de construcţii.

Ultimul în buletinul de vot este candidatul din partea Partidului Unității Naționale, Constantin Codreanu, care din 2016 este deputat în Parlamentului României. Are 36 de ani și este licențiat în filologie engleză și franceză și este magistru în științe sociale.

PUBLIKA.MD va urmări toate ziua desfăşurarea alegerilor şi va veni cu informaţii minut cu minut.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu