Peste 600 de vagoane marfare vor fi puse pe şine. Vor fi reparate capital până la sfârşitul acestui an

Embed:

Peste 600 de vagoane marfare din gestiunea Întreprinderii de Stat "Calea Ferată", care până acum au completat cimitirul de vechituri în depourile şi staţiile din ţară, vor fi puse pe şine. Ele vor fi reparate capital până la sfârşitul acestui an. Vagoanele renovate vor fi folosite la transportarea cerealelor, dar şi a materialelor de construcţie, inclusiv în cadrul programului guvernamental "Drumuri bune" 2.

"Avem cereri la nordul Moldovei, nisip, pietriş, de la Lipcani. Portul Giurgiuleşti, trebuie să asigurăm o cantitate enormă de vagoane. Deoarece este programul Drumuri Bune 2, care presupune reabilitare a 2600 de km respectiv asta e o cantitate enormă de pietriş", a spus vicedirectorul "Cale Ferată din Moldova", Grigore Condurache.

Vagoanele vechi sunt reparate la trei depouri din oraşele Bălţi şi Basarabeasca.

Timp de jumătate de an, au fost renovate în jur de 300 de unităţi.

"Reparaţia capitală a unui vagon costă în jur de 16-18 mii de dolari, în funcţie de gradul de uzură. Un vagon nou, costă între 50-60 de mii de dolari", a spus şeful Secţiei "Restabilirea vagoanelor", CFM, Victor Gutovschi.

În funcţie de gradul de uzură, lucrările de reabilitare a unui vagon pot dura până la o săptămână.

"Vagoanele au un termen de exploatare de 30 de ani. Acestea au deja peste 35 de ani. Sunt într-o stare foarte rea."

Multe dintre piese nu mai pot fi reparate, aşa că sunt înlocuite cu altele noi.

"Cel mai greu e să restabilim metalul de pe suprafaţa vagonului, care este foarte ruginit. Suntem nevoiţi să tăiem bucăţile vechi, ca ulterior să le înlocuim cu detalii noi", a spus şeful depoului din Basarabeasca, Alexandru Dimitrov.

În acest an, întreprinderea a alocat 100 de milioane de lei pentru renovarea vagoanelor. O dată cu repunerea acestora pe şine, reprezentanţii instituţiei se aşteaptă la un venit record.

"Să obţinem aproximativ 233 de milioane de lei din utilizarea acestor vagoane. Asta e o cifră foarte mare. Până acum a fost în jur de 100 de milioane de lei", a spus vicedirectorul "Cale Ferată din Moldova", Grigore Condurache.

În total, peste 1800 de vagoane marfare cu termenul de exploatare depăşit sunt în staţiile şi depourile din ţară.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu