Peste 60% dintre moldoveni nu practică sportul şi duc un mod sedentar de viaţă. Ce spun medicii

Embed:

Mai mult de jumătate dintre moldoveni nu practică sportul şi duc o viaţă sedentară. Concluzia aparţine Ministerului Sănătăţii, care avertizează că un asemenea regim provoacă boli.

Printre cele mai frecvente maladii care apar din cauza sedentarismului sunt diabetul, osteoporoza, apneea de somn şi bolile cardiovasculare.

"Sedentarismul timp îndelungat poate duce la dereglarea metabolismului, colesterolului în sânge. Pot duce la dereglări ale sistemului hepatic, la dereglări ale sistemului gastrointestinal, îndeosebi la constipaţii", a declarat medicul de familie Veronica Trofimov.

Ministerul Sănătăţii îşi propune să combată sedentarismul prin campanii de promovare a modului sănătos de viaţa.

"Noi vrem să aducem la cunoştinţa tuturor că a fi sănătos este în vogă, este bine, este modern, creşte productivitatea muncii, creşte gustul de viaţă", a subliniat Carolina Cerniciuc, şef direcţie Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Pentru a fi sănătoşi, oamenii trebuie să facă minimum 30 de minute de exerciţii fizice pe zi, afirmă antrenorii.

"Este nevoie, în primul rând, să practicăm încălzirea. Spre exemplu, mers pe loc, alergare uşoară pe loc. Trecem la partea de bază, începând de la picioare, trecem la spate, piept, braţele şi abdomenul", a menţionat antrenorul Emil Onoico.

Cei care conştientizează importanţa unei vieţi active găsesc voinţă pentru a practica sportul, dar sunt şi persoane care se mobilizează mai greu.

"În fiecare zi îmi spun că trebuie să fac gimnastică, trebuie să alerg. Nu este vorba despre lipsa timpului. Lenea mă împiedică", a spus un bărbat.

"Toată viaţa am făcut gimnastică. Mai fac şi întreruperi. În primul rând e sănătos, iar în al doilea rând pentru o femeie este important să arate bine", a afirmat o femeie.

Pentru anii 2014-2020, Ministerul Sănătăţii a planificat 208 milioane de lei pentru acţiuni de combatere a sedentarismului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu