Peste 55 de miliarde de euro au fost fraudate în Europa printr-o schemă fiscală

Embed:

Bugetele mai multor ţări europene au pierdut peste 55 de miliarde de euro în ultimii 17 ani din cauza unor carențe legislative. Potrivit unei investigaţii realizate de jurnalişti din 19 instituţii de presă, sumele de bani provin din returnări de taxe sau din evitarea plăţii impozitelor pe dividende.

Cea mai afectată ţară a fost Germania, cu peste 31 de miliarde de euro şi Franţa, cu 17 miliarde. Mai exact, unii investitori străini implicaţi în operaţiuni pe bursă vindeau temporar acţiunile pe care le deţineau unor bănci locale chiar în ziua în care se încasau dividendele. În acest fel impozitul plătit era mult mai mic, iar investitorii răscumpărau ulterior acţiunile. Schema fusese iniţiată în 2001, dar abia în 2012 au apărut primele semne de întrebare. Majoritatea cazurilor erau la limita legii.

Anchetatorii au identificat însă situaţii în care investitorii faceau sute de tranzacții cu aceleaşi acţiuni într-o singură zi, pentru a pierde urma adevăratului proprietar. Astfel, rambursările de taxe pe profitul plătit erau încasate de mai multe entităţi, bugetul statului respectiv fiind prejudiciat. Mai multe persoane sunt urmărite penal în astfel de dosare.

Comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici a declarat că e nevoie de mai multă transparenţă şi că statele UE trebuie să facă schimb de informaţii în astfel de situaţii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu