Peste 52.000 de brazi vor fi scoşi în vânzare de sărbători. Cât vor costa pomii de Crăciun

52.016 brazi vor fi scoşi în vânzare de către Moldsilva pentru sărbătorile de Crăciun din acest an.

Potrivit reprezentanţilor Moldsilva, vor fi puşi în comercializare 48.289 de molizi, 3.727 de pini şi suplimentar un număr de 6.072 de verticele (crenguțe).

Înălțimea pomilor variază de la 1 metru până la 4 metri și mai mult. Majoritatea lor constituie două categorii: 1,0 -1.5 metri -  23.501 de bucăţi și 19.604 bucăţi - 1,5 - 2 metri.

Prețul pinului, la întreprinderile silvice subordonate Agenției "Moldsilva", pornește de la 56 de lei/metru. Molidul poate fi achiziționat de la 44 de lei/metru, iar cei care optează pentru verticele (crenguțe) urmează să achite de la 8 lei/bucata. Pentru pomii ce au o înălțimea mai mare de 6 metri se stabilește un supliment de 100 de lei pentru fiecare metru (molid) și 70 de lei (pin), care se adaugă suplimentar la prețurile menționate.

19 întreprinderi silvice ale Agenției "Moldsilva" sunt implicate la pregătirea pentru comercializarea pomilor de Crăciun, iar cele mai mari cantități pot fi găsite la Strășeni, Nisporeni-Silva, Edineț, Călărași, Tighina și Hîncești-Silva.

În cazul tăierilor ilicite a arborilor de rășinoase, inclusiv molid, pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, persoanele fizice riscă amenzi de la 40 la 50 unități convenționale, iar persoanele juridice de la 400 la 500 unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității, și achitarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită a arborilor și plantațiilor, conform Codului Silvic.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu