Peste 450 de asistente medicale s-au întâlnit la Făleşti, unde au vorbit despre provocările şi succesele în acest domeniu

Embed:

Lipsa tinerilor specialişti şi munca grea sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă asistentele medicale din ţara noastră. Provocările, dar şi succesele sectorului medical au fost abordate în cadrul Conferinţei Naţionale a Nurselor. În acest an, evenimentul a fost organizat la Făleşti.

Valeria Burghilă este asistentă medicală la Institutul Oncologic din Capitală. Deşi este greu, tânăra spune îşi iubeşte foarte mult profesia pe care a îmbrăţişat-o.

"Mie foarte mult îmi place să lucrez cu pacienţii şi este foarte important ca această profesie să îţi placă. Chiar dacă e greu trebuie să zâmbeşti să te comporţi frumos cu pacientul", a menţionat Valeria Burghilă.

Chiar dacă este loc de mai bine, asistentele medicale afirmă că lucrurile merg în direcţia corectă: "Greutăţile pe parcursul anilor chiar le-am văzut cum s-au perindat şi s-au dus în trecut. Am ajuns la un nivel foarte bun faţă de anii care am început a lucra". 

Totuşi, şi-ar dori salarii mai mari: "Salariul întotdeauna este mic de dorit mai mare , mult mai mare. Asta e că lucrul este greu".

Evenimentul care a adunat peste 450 de asistenţi medicali din toată ţara a fost organizat de Asociaţia de Nursing din Republica Moldova.

"Vrem să le scoatem din umbră şi să le aducem problemele la masa de discuţii ca ele să se poată exprima, dorinţele să fie auzite, să participe la luarea deciziilor în vederea întocmirii politicilor naţionale, strategice", a declarat Elena Stempovscaia, preşedintele Asociaţieie de Nursing din Republica Moldova.

La eveniment a fost şi preşedintele Casei Naționale de Asigurări Sociale, Valentina Buliga, care a vorbit de unele soluţii pentru redresarea situaţiei în acest domeniu.

"Datoria noastră a tuturor autorităţilor este să sporim calitatea muncii lor , să mărim motivaţia lor pentru munca pe care o efectuează. Majorarea salariilor cu circa 40 la sută, condiţii de muncă în spitale, centre de sănătate, noi servicii încă este prea puţin, dar rumul ales , acţiunile pe care le facem deja au schimbat în ultimii ani această situaţie", a punctat Valentina Buliga.

Preşedintele raionului Făleşti spune că în prezent în localitate sunt peste 40 de locuri vacante pentru de medici şi asistente medicale.

"În raionul Făleşti noi avem probleme cu cadrele, multe cadre tinere pleacă peste hotare. Sperăm să le creăm condiţii pe viitor, să le soluţionăm prin rezolvarea cu locuinţe sociale şi să atragem lucrători medicali inclusiv şi medici în raionul Făleşti", a menţionat Viorel Babii, preşedintele raionului Făleşti.

Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Mondiale a Asistentului Medical, marcată în data de 12 mai. În Moldova sunt peste 20 de mii de asistenţi medicali.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu