Peste 40 de mii de victime şi prejudiciu de 100 de milioane de dolari. Operaţiune internaţională fără precedent, la care au participat şi poliţiştii moldoveni

Operațiune internațională fără precedent. Oficiului European de Poliție EUROPOL a investigat activitatea unei grupări de infractori cibernetici, care a activat pe teritoriul mai multor ţări, inclusiv în Republica Moldova. Este vorba despre grupul de hackeri numiţi GozNym. Victime ale acestora au devenit aproape 41 de mii de persoane, inclusiv oameni de afaceri, instituţii financiare şi ONG-uri. Suma prejudiciului se ridică la 100 DE MILIOANE DE DOLARI. 

Potrivit unui comunicat de presă al EUROPOL, membrii acestei grupări au infectat computerele victimelor cu un malware numit GozNym şi au furat datele despre conturile bancare ale victimelor.

Gruparea s-a format pe forumuri, unde infractorii şi-au prezentat ofertele. Aceştia au fost adunaţi de către un lider, care este cercetat penal în Georgia. Zece membri ai grupării au fost puși sub acuzare în SUA, iar cinci ruși nu au fost prinși deocamdată. Printre ei se află şi persoana, care a dezvoltat malware-ul GozNym.

Un infractor, care s-a ocupat de criptare, este cercetat penal în Republica Moldova. 

La investigarea acestui caz au participat oamenii legii din Bulgaria, Georgia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, dar şi din Republica Moldova.

Lasă un comentariu