Peste 300 de milioane de lei s-au alocat de la începutul anului pentru medicamente compensate

Aproape 319 milioane de lei s-au alocat de la începutul anului pentru medicamente compensate. Suma este în creştere cu 46 de milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, anunţă Compania Naţională de Asigurări în Medicină. 

Potrivit datelor, s-a majorat şi numărul reţetelor eliberate pentru preparatele respective. În primele şase luni ale anului, au fost prescrise şi achitate peste trei milioane de reţete, cu aproape 230 de mii mai mult faţă de perioada similară din 2018.

Această creștere se explică în special prin introducerea din februarie 2019 a medicamentelor oferite în mod gratuit din lista celor compensate parţial din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.

În structura cheltuielilor pentru medicamente compensate, cea mai mare pondere revine în primul semestru 2019 preparatelor administrate în tratamentul de durată, şi anume în cazul maladiilor cardiovasculare (45%) şi diabetului zaharat (19,7%).

Menţionăm că pentru anul 2019, la compartimentul medicamente compensate au fost planificate în jur de 596 de milioane de lei.

Lista medicamentelor compensate cuprinde în prezent 148 de denumiri comune internaţionale. 

loading...

Lasă un comentariu