Peste 300 de cazuri de agresiune sexuală faţă de copii, investigate de la începutul acestui an

Embed:

Peste 300 de cazuri de agresiune sexuală față de copii sunt investigate, în acest an, de procurori. O tendință a fenomenului este faptul că în calitate de abuzatori figurează părinţii, reprezentanţii legali și alte persoane, care se ocupă de îngrijirea și educarea copiilor, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale. 

Numărul copiilor abuzaţi sexual în mediul online creşte de la an la an. Dacă în 2017, oamenii legii au intentat 35 de cauze penale pe faptul exploatării sexuale a minorilor pe internet, atunci doar în primele nouă luni ale anului au fost înregistrate circa 40 de astfel de cazuri. Majoritatea victimelor au ascuns cele întâmplate, iar cazurile au ajuns în vizorul procurorilor, după ce părinţii sau profesorii au observat schimbări în comportamentul copiilor sau unele victime au scris despre asta pe platformele online care luptă cu acest tip de infracţiune.

De regulă, abuzul online începe atunci când persoane necunoscute le cer victimelor să le fie expediate fotografii cu conţinut intim şi îşi motivează acţiunile ca fiind un gest de iubire sau de prietenie. Ulterior, agresorul ameninţă minorii cu publicarea materialelor intime, ruperea relaţiilor de prietenie sau chiar cu răfuiala fizică. Potrivit statisticilor, 65 la sută dintre copiii abordaţi în asemenea mod, îndeplinesc solicitarea.

"Acesta acţionează de pe mai multe profiluri ale reţelelor de socializare şi utilizează mai multe numere de telefoane mobile. Pentru a intra în încrederea victimilor iniţial se prezintă ca o persoană atentă, politicoasă încercând să convingă victima că nu acţionează în scopuri sexuale", a spus Sergiu Rusu, procuror PCCOCS.

Potrivit datelor Centrului "La Strada", 53 la sută dintre victime ţin în secret cele întâmplate şi doar 19 procente vorbesc cu rudele despre cele întâmplate. Alţii preferă să se destăinuie prietenilor, profesorilor sau scriu despre asta pe platforme online. Alarmant este faptul că unele victime au ajuns să fie abuzate prin complicitatea părinţilor.

"Am identificat un caz în care mama unei fete de nouă ani, a făcut cunoştinţă cu un adult pe o reţea socială, un adult din Federaţia Rusă, acesta aflând că are o fată de nouă ani, în foarte scurt timp i-a solicitat mamei să fotografieze părţile intime ale corpului fete şi să le expedieze contra unei sume de trei mii de dolari", a zis Elena Botezatu, directoarea Programului Copii, "La Strada".

Majoritatea victimelor identificate în acest an au vârsta cuprinsă între 13 şi 15 ani. Potrivit oamenilor legii, cazurile de abuzuri sexuale în mediul online sunt în creştere, din cauză că educaţia mediatică, dar şi legislaţia în vigoare nu sunt conforme cu dezvoltarea tehnologiilor moderne.

"Această dezvoltare nu este nici pe departe acoperită de legislaţia pe domeniu, care implicit să asigure un mediu sigur pentru copii, care să poată utiliza aceste tehnologii, fără frica de a fi exploataţi sexual", a declarat Sergiu Rusu, procuror PCCOCS.

Potrivit oamenilor legii, în primele nouă luni ale anului, au fost înregistrate peste 30 de cazuri de răspândire a materialelor foto şi video cu caracter pornografic infantil, cinci cazuri de ademenire a minorilor în scopuri sexuale şi trei cazuri de trafic de fiinţe umane, prin intermediul tehnologiilor informaţionale.

În data de 18 noiembrie 2019, Procuratura se raliază dezideratului Zilei Europene pentru protecţia copiilor împotriva exploatării și abuzului  sexual, stabilit de Consiliul Europei pentru anul 2019 – abilitarea copiilor pentru a opri violența sexuală – în procesul de identificare și tragere la răspundere a agresorilor

loading...

Lasă un comentariu