Peste 30 de mii de oameni s-au adunat în mai multe oraşe din ţară pentru a susţine schimbarea sistemului electoral (FOTO)

Embed:

Peste 30.000 de persoane din întreaga ţară s-au adunat pentru a susţine schimbarea sistemului electoral. 

Mii de moldoveni s-au adunat în oraşul Edineţ pentru a cere modificarea actualului sistem electoral. Oamenii spun că vor să-şi aleagă direct deputaţii. Acţiunea este susţinută de oameni de cultură, deputaţi şi primari. Oamenii îşi doresc o schimbare şi susţin că acest lucru se poate face doar prin schimbarea sistemului electoral.

Mii de persoane care susţin votul mixt s-au adunat şi în centrul ţării, în oraşul Ialoveni. Acolo au fost invitaţi şi preşedinţi de raioane, primari, deputaţi şi oameni de cultură care le vor explica oamenilor ce înseamnă votul mixt.

Totodată, cei prezenţi la miting spun că îşi doresc schimbări, motiv pentru care au ieşit astăzi să suţină schimbarea sitemului de vot.

De asemenea, mii de locuitori ai oraşului Cahul au ieşit la un miting în susţinerea proiectului de modificare a actualului sistem electoral.

Susţinătorii spun că se aşteaptă până la 10.000 de persoane. Oamenii spun da reformării clasei politice.

PUBLIKA.MD aminteşte că peste 60% dintre cetăţenii Republicii Moldova vor schimbarea sistemului actual de vot. Asta arată cel mai mare sondaj de opinie făcut vreodata în Moldova, pe un eşantion de peste 12.322 de subiecţi, cu o marjă de eroare de doar 0,8 la sută, realizat în lunile aprilie - mai de o prestigioasă companie americană Lake Research Partners.

Majoritatea cetățenilor consideră că sistemul electoral actual din Republica Moldova are nevoie de modificări serioase. 61 la sută vor ca sistemul electoral să fie schimbat, în timp ce doar 29 de procente doresc să fie păstrat sistemul actual.

Cel mai mare sondaj realizat vreodată în Republica Moldova mai arată că majoritatea consideră că deputații ar trebui aleși în baza votului uninominal sau mixt.

Astfel, 40 la sută s-au pronunţat pentru sistem uninominal, iar 17 % - pentru cel mixt. Doar 35% se pronunță pentru actualul sistem pe liste de partid.

Sistemul dorit de cetăţeni, cel mixt sau uninominal, presupune alegerea directă a deputaţilor, aşa cum este ales preşedintele sau primarul.

De altfel, cetăţenii continuă să vrea şi alegerea preşedintelui prin vot direct. Același sondaj arată că 95 la sută dintre moldoveni vor să aleagă şeful statului şi doar patru procente ar dori să se revină la alegerea preşedintelui de către Parlament.

Sondajul a fost realizat în perioada aprilie - mai 2017, în 382 de localităţi, cu excepţia celor din regiunea din stânga Nistrului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu