Peste 30 de mii de moldoveni au mers fără viză în Comunitatea Europeană. Fluxul de călători s-a mărit cu 20%

Embed:

La o lună după liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, aproape 36 000 de moldoveni au intrat în spaţiul comunitar cu paşaport biometric. Datele poliţiei de frontieră arată că, în aceeaşi perioadă, numărul moldovenilor care au traversat frontiera moldo-română a crescut cu peste 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Cei mai mulţi moldoveni au ales să treacă hotarul prin punctul de trecere Leușeni, poliţiştii de frontieră înregistrând 14 525 de persoane, fiind urmat de Aeroportul Internaţional Chişinău, prin care au ieşit din ţară 4752 deţinători de paşapoarte biometrice, iar alţii 4713 au mers în comunitatea europeană prin punctul de trecere Sculeni.

În celelalte puncte de trecere de la frontiera moldo-română au fost înregistrate următoarele date privind traversarea cetățenilor moldoveni în baza pașapoartelor biometrice:
Punctul de trecere a frontierei Giurgiuleşti – 3898 persoane;
Punctul de trecere a frontierei Cahul – 2598 persoane;
Punctul de trecere a frontierei Costeşti – 3505 persoane;
Punctul de trecere a frontierei Ungheni – 1063 persoane;
Punctul de trecere a frontierei Lipcani – 851 persoane.

Din numărul total (35 905), 12 752 moldoveni au ieșit din țară, prin punctele de trecere de la frontiera moldo-română și Aeroportul Internațional Chișinău, prezentând la control pașapoarte biometrice noi, care nu conțineau careva vize și nici nu aveau alte documente de călătorie.

Până în prezent, conform informaţiei deţinute la nivelul Poliției de Frontieră, nouă cetăţeni ai Republicii Moldova, deţinători de paşapoarte biometrice, au fost întorşi, pe motiv că nu au îndeplinit condiţiile de intrare în Uniunea Europeană.

"Motivele au fost majoritatea, nejustificarea scopului călătoriei şi la o persoană deţinerea insuficientă a sursrlor financiare. Cetăţenii care intenţionează să plece în străinătate trebuie să cunoască persoana la care ei pleacă, să ştie adresa unde se vor afla şi în cel mai rău caz un telefon de contact", a declarat specialistul principal al Direcţiei Control, Poliţia de Frontieră, Dumitru Daţco.

Responsabili de la Poliţia de Frontieră estimează că în următoarea perioadă numărul moldovenilor care vor pleca în statele UE ar putea creşte cu aproximativ 10%. În acelaşi timp, cei de la "Registru" înregistrează noi recorduri la capitolul solicitări de paşapoarte biometrice. În aprilie acestea au depăşit 50 000. 

"Este pentru prima dată din 2011 să avem aşa o cifră mare de cereri depuse. Pentru luna aprilie avem o medie de 1 500 de cereri pentru paşapoarte pe zi. Întreprinderea de stat face faţă la 4 000, adică mai avem o marjă mare", a specificat directorul Î.S. "Registru", Sergiu Răileanu.

Specificăm că în perioada unei luni de zile fluxul de traversări a cetățenilor RM, care au prezentat atât paşapoarte biometrice, cât şi non-biometrice, pe sensul de ieșire din țară s-a mărit cu aproximativ 20 %, comparativ cu aceiaşi perioadă a anului trecut. De la 28 aprilie până în 28 mai curent au fost înregistrate aproximativ 180 mii traversări cetățeni RM.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu