Peste 2400 de profesori din Capitală încă nu și-au primit salariile. Explicațiile autoritățior

Embed:

Peste 2400 de profesori din Capitală nu și-au ridicat încă salariile pentru luna decembrie. Cifra este una aproximativă și asta pentru că nu toţi responsabilii din cadrul Direcțiilor de Educație din sectoarele Chișinăului și-au făcut calculele referitoare la numărul de pedagogi, care nu și-au luat încă banii. Potrivit primarului Ion Ceban, de vină s-ar face șefa Direcției generale Educație, Rodica Guțu. Edilul i-a cerut demisia în cadrul ședinței de astăzi a Primăriei. Rodica Guţu are telefonul deconectat şi nu am reuşit să o găsim pentru o reacţie.

”Astăzi cer public, doamna Guțu, să vă dați demisia benevol. Reveniți, vă rog frumos, din acel concediu de boală și dați-vă demisia benevol”, a declarat Ion Ceban, primarul Capitalei.

Ion Ceban spune că şefa direcţiei ar trebui să-şi dea demisia din mai multe motive. Edilul susţine că în mai multe instituții preșcolare din Capitală lipsesc condiții elementare pentru igiena copiilor, alimentația nu corespunde cu meniurile standarde, iar unele grădinițe ar activa fără autorizații sanitare. Ceban s-a arătat nemulțumit și de faptul că Guțu așa și nu a mai prezentat un raport cu privire la cazurile de corupție în instituțiile de învățământ din Chișinău, pe care l-a solicitat încă la investirea lui în funcţia de primar.

”Bine că salariul din cauza voastră s-a dat mai târziu, iar doamna Guțu a fugit pe foaie de boală știind că investigăm ce face dumneaei”, a spus Ion Ceban, primarul Capitalei.

De faptul că unii profesori din Capitală nu și-au ridicat încă salariile a vorbit astăzi și premierul Ion Chicu, care la fel a acuzat-o pe Rodica Guțu de cele întâmplate.

”O doamnă care de o lună se află în concediu și acum se află deja pe foaie de boală. Ei nu au făcut lucrul la timp și respectiv, trezoreria nu a primit solicitările de plată. Contabilii, șefii de Direcții din Chișinău trebuie să muncească pentru oameni, nu pentru ei”, a menționat Ion Chicu, prim-ministru.

Am încercat să obținem o reacție de la șefa Direcției Educație, Rodica Guțu, dar ea nu a răspuns la apelurile noastre insistente. Totuși, șeful adjunct al Direcției, Valeriu Mârza, a spus că profesorii au început să-și ridice salariile încă de săptămâna trecută și că au mai rămas puțini care ar urma să primească banii în aceste zile.

”Problema nu ține de direcțiile de educație din sector sau Direcția generală educație, tineret și sport, dar ține de alte organe competente. Actele ce urmau a fi în acest scop pentru achitarea salariilor și încheierea contractelor, noi le-am prezentat în luna decembrie”, a zis Valeriu Mîrza, șef adjunct al Direcției Educație

Potrivit lui Ion Ceban, dacă Rodica Guțu își va anunța public demisia sau va fi demisă, funcția va fi preluată de un interimar și va fi anunțat concurs public pentru ocuparea acestui post.

loading...

Lasă un comentariu