Peste 2.250 de cazuri de violenţă în familie au fost sesizate la poliţie de la începutul anului

Embed:

Peste 2.250 de cazuri de violenţă în familie au fost sesizate la poliţie de la începutul anului.

Deşi cifra este în scădere cu cinci la sută, comparativ cu anul trecut, fenomenul rămâne îngrijorător pentru Moldova. Grav este şi faptul că violenţa domestică a luat viaţa a 24 de persoane.

Despre modul în care sunt ajutaţi cei care trec prin asemenea calvare, s-a discutat în cadrul şedinţei Comisiei protecţie socială a Parlamentului.

"Este încă un număr ridicat de cazuri de violenţă depistate în Republica Moldova. În domeniul sănătăţii aproape 16 milioane de lei au fost cheltuite pentru tratamentul victimelor violenţei în familie", a spus preşedintele Comisiei protecţiei sociale, Valentina Buliga.

Şi reprezentanţii mai multor organizaţii, prezenţi la şedinţă, au spus că datorită modificărilor operate în legislaţie, tot mai multe femei care au fost victime ale soţilor violenţi sunt acum mai protejate.

"Au fost emise peste patru mii de ordine de restricţii, de urgenţă. Vorbim despre aceste cifre, începând cu 15 martie 2017 şi până la sfârşitul lunii septembrie", a spus  jurist asociaţiei Promo-LEX, Lilia Potîng.

În prezent, în ţară sunt 16 centre de plasament pentru victimele violenţei. Şi unele ONG-uri le propun cazare temporară, iar poliţiştii le oferă consiliere psihologică.

"În cadrul inspectoratelor de poliţie sunt instituite cabinete psihologice, unde poate fi acordată aceasta asistenţă psihologică pentru aceste victime. Suntem în proces de amenajare a acelor spaţii", a spus secretarul de stat al MAI, Alexandru Larionov.

Specialiştii în domeniul insistă că şi agresorii trebuie să primească asistenţa psihologică, dar şi educativă.

"Agresorul are nevoie. Doar prin programe educaţionale să reuşim să schimbăm atitudinea lui", a spus directoarea centrului de asistență şi protecţie, Rodica Moraru.

Oamenii sunt îndemnaţi să nu tolereze actele de violenţă şi să le anunţe la serviciul 112.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu