Peste 20 de mii de locuitori din raionul Leova vor avea în curând apă de calitate la robinete (FOTO)

Embed:

Peste 20 de mii de locuitori din 28 de sate ale raionului Leova, în curând, vor avea apă de calitate la robinete. Construcţia apeductului Leova-Iargara este acum în toi. Premierul Pavel Filip a vizitat şantierul.

Oraşul Iargara este una din localităţile care vor beneficia de proiect. Familia Hanganu, ca şi ceilalţi localnici, pot folosi doar apă din fântână. Potrivit lor, aceasta însă nu are o calitate bună.

"Când fierbem apă în ceainic, fierbe apă, acolo se vede piatra, se vede strat gros. La noi, în toată Iargara apa nu corespunde necesităţilor", a spus Nicolae Hanganu, locuitor al oraşului Iargara.

O altă problemă este secarea fântânilor.

"Din cauza temperaturilor caniculare, localnicii pot să rămână fără apă în fântâni. Din acest motiv, ei sunt nevoiţi să facă rezerve. Astfel, aceste butoaie sunt o mare necesitate pentru locuitorii oraşului Iargara", a relatat Oxana Bodnar, reporter PUBLIKA TV. 

Localnicii aşteaptă cu nerăbdare ca în localitate să fie construit un apeduct:

"Sunt oameni care nu au nici fântână. - Cum se descurcă? - Aduc apă de la fântânile vecinilor."

"Aş dori o să cumpărăm o maşină automată, nu trebuie să te chinui."

Costul total al proiectului este de aproape 61 de milioane de lei.

"Acest proiect a fost finanţat din mai multe surse. Sursa principală este din agenţia germană, le mulţumim pe aceasta cale, pentru că lucrările se demarează destul de serios. Fondul Naţional de Dezvoltare Regională urmează să aloce încă opt milioane de lei", a declarat Ion Gudumac, preşedintele raionului Leova.

Potrivit premierului Pavel Filip, Guvernul va acorda o atenţie deosebită aprovizionării cu apă a localităţilor din ţară.

"Acum noi vorbeam despre o strategie separată pe apă şi canalizare pentru toată ţara. Dacă am fi avut din start un proiect care acoperă toată geografia Republicii Moldova, noi am şti cum să mergem, te duci şi tu ştii pentru ce împrumuţi bani", a declarat prim-ministrul Pavel Filip. 

Apeductul va avea o lungime de aproape 23 de kilometri.

La fel, vor fi construite două stații de pompare și una de repompare.

Conectarea tuturor localităților va fi finalizată la sfârșitul anului 2020.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu