Peste 1.000 de elevi, supravegheați timp de un an. BOALA GRAVĂ depistată la un liceu din Capitală

Embed:

Peste o mie de elevi de la liceul Mihai Eminescu din Capitală vor fi supravegheaţi de medici pe parcursul unui an, după ce în instituţie a fost depistat un caz de tuberculoză. O elevă din clasa a XII-a a fost internată, la sfârşitul lunii aprilie, cu acest diagnostic în Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie.

Adolescenta a fost spitalizată în stare gravă în timpul vacanţei de Paşte.

"În momentul internării avea astenie marcată, însoţită de febră, cu pierderea în greutate, tuse, sufocare. Starea sănătăţii se ameliorează", a spus vicedirectorul Spitalului Clinic Municipal de Ftiziopneumologie, Vasilii Popa.

Imediat după spitalizarea elevei, sălile de clasă şi alte încăperi din liceu au fost aerisite şi dezinfectate.

"Direcţia de învăţământ Botanica s-a implicat şi a dat detergenţi, pentru efectuarea curăţeniei generale, pentru dezinfectarea în întregime a instituţiei", a precizat şefa Direcţiei Educaţie a Capitalei, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.

În acelaşi timp, elevii au fost îndemnaţi să facă radiografie şi testul "Mantoux", pentru depistarea tuberculozei.

Medicii i-au examinat pe toţi elevii liceului, însă alte cazuri de tuberculoză nu au fost depistate. Totuşi starea de sănătate  a copiilor va fi monitorizată în continuare. Şi asta deoarece boala poate apărea în decurs de un an de la infectare.

Medicii vor acorda o atenţie specială persoanelor care au interacţionat cu eleva infectată.

"În familia elevei sunt trei persoane, iar în liceu au fost identificate în jur de 600 de elevi care au interacţionat cu ea. Copiii sunt monitorizaţi în şcoală, de către medicul de familie şi medicul ftiziopneumolog", spune medicul de la Centrul Municipal de Sănătate Publică, Nina Tinta.

De la începutul acestui an, în instituţiile de învăţământ din municipiul Chişinău au fost depistaţi zece copii cu tuberculoză. Totodată, în fiecare an, până la 300 de minori din ţară sunt diagnosticaţi cu această boală. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu