PESTA PORCINĂ bântuie România. NOI FOCARE descoperite, cel puţin 13 judeţe AFECTATE

Noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate în 5 exploataţii din judeţul Constanţa. De data aceasta, autorităţile au luat decizia de a omorî porcii doar din gospodăriile afectate. Instituţia prefectului Judeţului Constanţa a transmis marţi, 18 septembrie, că cinci noi focare de pestă porcină africană au fost lichidate, scrie adevarul.ro.

"Virusul a fost confirmat în 5 exploataţii din Zona Caraulea- Cochirleni (42 de suine), 3 exploataţii din Vlahii- Aliman (77 de suine) şi o exploataţie din Cernavodă (7 suine)", se arată în comunicat.

Deoarece gospodăriile unde a fost identificat virusul se află în vecinătatea localităţilor, autorităţile au luat decizia de a nu sacrifica toate suinele din zonă.

Conform ultimului bilanţ prezentat de ANSVSA pe 13 septembrie, în judeţul Constanţa erau 67 de focare în gospodăriile populaţiei şi 1 caz la mistreţ.

Pesta porcină africană evoluează în 13 judeţe din România, în 207 de localităţi, cu un număr total peste 900 de focare şi 57 de cazuri la mistreţi.

În total au fost eliminaţi peste 230.000 de porci afectaţi de boală. 

PUBLIKA.MD aminteşte că printre cele mai afectate ţări de pesta porcină se mai numără şi Ucraina, Polonia, Ungaria şi Bulgaria, autorităţile şi fermierii fiind extrem de îngrijoraţi din cauza ritmului în care se răspândeşte epidemia. 

De la începutul lunii septembrie, în Moldova au fost înregistrate patru focare noi de pestă, toate în raioanele Cahul şi Ştefan-Vodă.

CITEŞTE ŞI: ATENŢIE. Noi cazuri de pestă porcină africană, depistate în raioanele Ștefan Vodă și Cahul

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament.

Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu