Pesta porcină africană, în Moldova. Declaraţiile Ministrului Agriculturii şi vicedirectorului ANSA

Pesta porcină africană a ajuns şi în Republica Moldova. Două focare au fost depistate la nordul ţării.

Astăzi a fost organizată o conferinţă de presă la care au participat Ministrul Agriculturii, Eduard Grama şi vicedirectorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Vsevolod Stamati.

Ministrul agriculturii, Eduard Grama, a declarat că este important ca populaţia să fie informată despre pesta porcină:

"Avem probleme cu peste porcină africană. La conferinţă am invitat reprezentanţi de la serviciul vamal şi poliţia de frontieră. Ieri la şedinţa guvern s-a interzis importul şi traversearea tuturor produselor din carne de porc şi derivatele ei pe teritoriul Republicii Moldova. Mai multe abatoare din ţară sunt în carantină încă din primăvăra. Problema era monitorizată de ANSA. Dorim să informăm populaţia. Contează atitudinea serioasă faţă de problema dată", a specificat Ministrul Agriculturii.

De asemenea, vicedirectorul ANSA, Vsevolod Stamati, a specificat că boala a fost adusă în Moldova în timpul sărbătorii Sfânta Maria.

"O dată cu notificarea bolii în Ucraina am informat Guvernul despre aceste focare care sunt 58 la număr. În Republica Moldova, din 10 porcine la care a apărut boala opt au pierit pe data de 22 şi 23, în rest au fost împuşcate. Nu putem confirma diagnosticul pentru că reglementar nu se permite, am trimis mostrele în Spania. Cred că mâine vor fi rezultatele.  

Am distribuit postere în primării pentru ca oamenii de rând să fie informaţi şi să ştie cum să prevină răspândirea bolii. Avem o discuţie cu reprezentaţii Ministerul Educaţiei pentru a administra posterele în grădiniţe şi şcoli. De asemenea, avem 50 de tomberoane procurate în care ca să fie depozitate toate produsele care sunt depistate la vamă. Boala a fost adusă în timpul sărbătorii Sfânta Maria. În Doduşeni e hramul, iar oamenii au cumpărat produsele din Ucraina, după care au dat rezidurile la porcine. Am lucrat în focare ca să nu fie răspândite boala în timpul perioadei de incubare. Un alt caz a avut loc la Cernoleuca dintre trei porci, una a pierit şi două au fost sacrificate. Nu a fost confirmată boala", a spus vicedirectorul ANSA.

Totodată, vicedirectorul ANSA a atenţionat că virusul nu trebuie să nimerească în faună sălbatică şi molipsească mistreţii.

"Menţionăm că s-a lucrat mult în plan informaţional, dezinfecţie şi nimicirea focarului. Insistăm să fim operativi şi disciplinaţi. Chem populaţia şi acei care sunt iubitori de carne trebuie să fie vigilenţi, să nimicim totul şi timp de un an să nu menţinem animale. Nu trebuie ca virusul să nimerească în fauna sălbatică şi să se molipsească mistreţii".

În acest context, Eduard Grama a menţionat că numai printr-o luptă comună şi efortul comun vom putea rezolva problema:

"Să nu permitem să intre în ţară carne porc şi derivatele sale. Numai printr-o luptă comună şi efortul comun vom putea rezolva problema. România a avut focare de pestă porcină clasică câţiva ani în urmă şi până recent nu au avut dreptul de export în UE. În Rusia pe site-ul Rospotrebnadzor a fost publicată informaţia că la noi au apărut focare. Cât de repede ne vom mişca şi informa populaţia cu atât mai repede vom putea menţine sub control şi distruge cele două focare".

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu