Pesta porcină africană, depistată la mistreţi vânaţi în Cimişlia, Cahul şi Orhei. Măsurile întreprinse de ANSA

Embed:

Un nou posibil focar de pestă porcină a fost înregistrat în trei raioane. De această dată, virusul ar fi atacat mai mulţi mistreţi din Cimişlia, Cahul şi Orhei. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a prelevat deja probe de la animalele bolnave.

Mostrele au fost expediate pentru reconfirmare la Madrid, iar rezultatele vor ajunge în această săptămână.

Suspiciunile au apărut încă în data de 12 noiembrie, atunci când vânătorii din Cimişlia au împuşcat un mistreţ de 150 de kilograme în pădurile din satul Zloţi.

Bărbaţii şi-au împărţit prada, iar probe din carne le-au expediat la ANSA pentru verificări, aşa cum prevede legislaţia.

"După vânătoare, porcul a fost împărțit între vânători. Seara, ca întotdeauna așa e obiceiul lor, se adună, au făcut o friptură, au împărțit carnea după cum au socotit de cuviință și au plecat toți pe la casele lor", a declarat vicepreședintele Consiliului Raional Cimișlia, Iurie Răilean.

După suspiciunile apărute, vânătorii au fost obligaţi să predea carnea pentru a fi nimicită.

"Tot ce este prevăzut de lege, am întreprins sută la sută. Am colectat probe, am făcut dezinfecție și am întreprins măsurile pentru asigurarea normelor sanitare", a spus șeful Direcției Siguranța Alimentelor Cimișlia, Eugeniu Tristan.

Potrivit ANSA, deocamdată, este complicat să se ia unele măsuri. Asta pentru că animalele migrează din diferite ţări şi răspândesc boala.

"Consecinţele care pot avea loc sunt foarte serioase, în primul rând consecinţele economice, fiind că noi suntem o ţară de mai multe produse şi importatorii sunt tot timpul interesaţi ca aceste produse să nu vină din zonele unde au fost înregistrate focare de pestă porcină. De aceea va trebui maximal să întreprindem măsuri pentru izolarea acestor focare", a declarat directorul ANSA, Gheorghe Gaberi.

Reprezentanţii Moldsilva susţin că o soluţie pentru a stopa răspândirea pestei porcine, ar fi ca toţi mistreţii să fie împuşcaţi.

"Este nevoie de o soluţie de comun acord cu toate structurile abilitate. Anume depopularea şi vânatul pe tot parcursul anului, aceasta este o măsură care se aplică în toate ţările europene", a spus reprezentantul Agenţiei MoldSilva, Victoria Covali.

În prezent, în Moldova există aproximativ 4.500 de mistreţi.

În acest sezon de vânătoare, autorităţile au stabilit că pot fi împușcate 420 de animale.

La începutul lui noiembrie, un focar de pestă a fost înregistrat în satul Palanca, raionul Ştefan Vodă, în mai multe gospodării.

În localitate s-a instituit carantină, iar la intrarea şi ieşirea din sat au fost instalate filtre sanitare. Potrivit autorităţilor, infecţia ar fi ajuns în ţara noastră din Ucraina.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu