"Perspectivele economiei ruse sunt sumbre". Câţi ani ar putea rezista Putin în fruntea statului

Deşi preţul petrolului, materia primă care aduce o mare parte din veniturile bugetului Rusiei, a scăzut cu 40% în ultimele şase luni, iar rubla s-a prăbuşit cu peste 40% de la începutul anului, preşedintele Vladimir Putin ar putea să mai rămână la putere cinci-zece ani pentru că, sub conducerea lui, ruşilor le-a crescut nivelul de trai timp de mai mulţi ani la rând, scrie The Guardian, citat de Ziarul Financiar.

Perspectivele economiei ruseşti sunt sumbre, inflaţia este în creştere, iar recesiunea va veni aproape sigur anul viitor. Mulţi observatori se întreabă dacă disputa dintre Putin şi Occident ar putea să îi slăbească puterea preşedintelui rus.

Totuşi, unii analişti notează că sistemul bancar este încă funcţional, iar şomajul rămâne scăzut. Deşi îngrijorările privind situaţia economică sporesc, puterea de a îndura a populaţiei încă nu s-a epuizat.

"Cred că situaţia în care sectorul manufacturier stagnează, veniturile reale ale populaţiei şi accelerarea inflaţiei îl vor determina pe Putin să renunţe la putere, dar acest lucru s-ar putea întâmpla în 5-10 ani. Probabil că nu vor exista schimbări pozitive până atunci", consideră Konstantin Sonin, profesor de economie la Şcoala Superioară de Economie din Moscova. "Populaţia are o rezistenţă foarte mare", adaugă el.

Situaţia financiară a majorităţii popu­laţiei nu este foarte grea, iar mai mulţi indicatori economici sunt pozitivi, spune analistul independent Timur Nigmatullin.

Potrivit biroului de statistică al Rusiei, veniturile reale ale populaţiei au crescut cu 2,2% din ianuarie până în octombrie, PIB-ul ţării a avansat cu 0,8%, iar şomajul, cel mai relevant indicator pentru instabilitatea politică, rămâne scăzut, la aproximativ 5%, şi probabil nu va creşte, consideră Nigmatullin.

În privinţa deprecierii rublei, Nigmatullin spune că Putin este îndreptăţit până la un punct să fie optimist. Dacă rubla se depreciază cu 30% într-un an, acest lucru poate face exporturile Rusiei mai competitive, dar dacă scade cu 40-50%, poate produce instabilitate economică.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu