Persoanele nevăzătoare se plâng că în Capitală sunt prea puţine semafoare dotate cu semnal sonor

Embed:

Sunt nevoiţi să-şi rişte viaţa ori de câte ori traversează strada. Vorbim despre persoanele nevăzătoare, care se plâng că în Capitală sunt prea puţine semafoare dotate cu semnal sonor.  Autorităţile însă dau asigurări, că situaţia s-ar putea schimba începând cu anul viitor, când vor fi reutilate cel puţin 10 semafoare pentru persoane cu deficienţe de vedere.

Pentru persoanele nevăzătoare, semafoarele nu au culori. Singura lor salvare într-un oraş aglomerat, este semnalul sonor, după care aceştia se conduc. Iar în lipsa unui astfel de dispozitiv, chiar şi o simplă traversare a străzii le poate pune viaţa în pericol.

Gheorghe Staver şi-a pierdut vederea acum 33 de ani. În tot acest timp, bărbatul a învăţat să se deplaseze fără însoţitor pe străzile capitalei.

"Nevăzătorul nu stă numai pe un loc unde locuieşte, dar şi la instituţiile publice, aşa că ar fi bine şi în centrul oraşului să fie sonorizate semafoarele", a spus nevăzătorul Gheorghe Staver.

Bărbatul spune că fiecare ieşire în oraş, este o adevărată provocare pentru el. Cele mai periculoase locuri, spune el, sunt intersecţiile unde lipsesc semafoarele cu semnalul sonor.

"La orice traversare de stradă, un nevăzător îşi pune viaţa în pericol. Cunosc pe o persoană care l-a traumat o maşină. Trecea strada şi nu a auzit, o înţeles că nu sunt maşini. Da o maşină cu viteză a trecut şi l-a lovit", a spus nevăzătorul Gheorghe Staver.

Din 187 de semafoare câte sunt în Capitală, doar 7 sunt adaptate cu dispozitive sonore. Reutilarea unui semafor pentru nevăzători, costă în jur de 43 de mii de lei, spun specialiştii.

"În ultimii ani, s-au instalat la solicitările organizaţiilor, şi pe traseele lor principale, unde sunt mai aglomerate. O prevedere legală ca fiecare semafor să fie dotat a apărut recent, anii aceştia", a spus vicedirectorul direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie Chişinău, Oleg Caraman.

Începând cu anul viitor, nevăzătorii se vor putea deplasa mai uşor pe străzile oraşului. Cel puţin asta promit autorităţile locale, care planifică să reutileze cu dispozitive sonore cel puţin 10 semafoare din Capitală.

"Este vorba despre cabluri adăugătoare, dispozitivele acestea. Ultima sesizare a fost în noiembrie anul curent, şi ea a ţinut anume de reconstrucţia străzilor Vasile Alexandrii, Negruzzi, Ştefan cel Mare', a spus vicedirectorul direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie Chişinău, Oleg Caraman. 

Locuitorii Capitalei salută această iniţiativă.

"Este foarte important acest lucru. Nevăzătorii se orientează după semnalul sonor. În caz contrar, el e nevoit să ceară ajutor, însă nu de fiecare dată îl primeşte".

"Eu cred ca depinde de raioanele unde ei sunt plasaţi mai mult acolo şi trebuie de plasat".

Potrivit Asociaţiei Nevăzătorilor, în Moldova sunt peste 9 mii de persoane fără vedere.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu