Persoanele cu probleme grave de vedere vor vota FĂRĂ SĂ FIE ASISTATE: 2300 de plicuri șablon în limbajul Braille au fost tipărite

Persoanele cu probleme grave de vedere vor putea vota fără să fie asistate la alegerile parlamentare şi referendumul din 24 februarie.

În acest scop, au fost tipărite 2300 de plicuri șablon, traduse în limbajul Braille. Acestea vor fi distribuite în toate secțiile de votare din ţară şi de peste hotare.

Ecaterina Begu din Capitala are 26 de ani şi este nevăzătoare din copilărie. Tânăra spune că a votat aproape la toate alegerile de când a implinit 18 ani, doar că îşi exercita dreptul de vot, cu ajutorul unui însoţitor. La alegerile din februarie, Ecaterina va merge singură la vot.

"Nu este nevoie să cerem ajutorul unei persoane însoţitoare, pot să te deplasezi singură, votul tău rămâne confedenţial. Sunt surse de informare la programele de ştiri, la emisiunele de dezbateri. Ne informăm de pe internet cu ajutorul programelor vocale", a spus Ecaterina Begu, locuitoare a Capitalei.

Reprezentanţii Comisiei Electorale Centrală susţin că practica oferirii plicurilor şablon se aplică din 2014, la recomandarea organizaţiilor internaţionale pentru drepturile omului. Multe persoane nevăzătoare nu ştiau însă despre acest drept şi foloseau ajutor unui însoţitor.

"Persoană vine deja cu o viziune bine formată pentru care candidat îşi va da votul, pipăie numărul candidatului pentru care vrea să-ţi dea votul şi aplică ştampilă. La fel, ghidul alegătorului în limbajul Braille, inclusiv şi varianta audio", a spus Rodica Ciubotaru, vicepreşedintele CEC.

Reprezentanţii Centrului de Reabilitare al Societăţii Orbilor susţin că oferirea plicurilor şablon le garantează persoanelor cu probleme de vedere secretul votului.

"Pe rude, pe mama, pe oricine, dar asta nu e independență. Nu ştim, este părerea lui ori nu, asta era semnul întrebării", a comunicat Gabriela Darii, reprezentant al Centrului de Reabilitare al Societăţii Orbilor.

De asemenea, pentru cei slabi văzători, la fiecare secţie de votare va fi oferită câte o lupă. Mai mult, site-ul CEC are o versiune adaptată pentru ei.

În Moldova, sunt peste 11 mii de adulţi cu probleme de vedere sau orbi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu