Persoanele cu dizabilități vor beneficia în curând de case de locuit. Acestea vor putea trăi pe cont propriu

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Agenția Cehă pentru Dezvoltare își unesc eforturile pentru includerea în societate a persoanelor cu dizabilități mintale.
 
Alte 24 de persoane vor părăsi în curând casele de locuit pentru persoanele cu dizabilități mintale și vor trăi pe cont propriu.
 
Astăzi, 19 iulie, a fost semnat un Memorandum de colaborare între Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Agenția Cehă pentru Dezvoltare. Conform documentului, Agenția Cehă pentru Dezvoltare va sprijini Ministerul în implementarea reformei de transformare a caselor comunitare pentru persoanele cu dizabilități.
 
Astfel, aceștia vor contribui la implementarea planurilor de transformare a caselor de locuit pentru persoanele cu dizabilități din Brânzeni, Cocieri, Bălți și Bădiceni.
 
De asemenea, vor dezvolta locuințe protejate prin procurarea a patru case pentru beneficiarii acestor instituții și vor instrui personalul din aceste servicii nou create. În final, 24 de beneficiari vor avea șansa să fie integrați în comunitate, vor primi asistență și suport în angajarea în câmpul muncii și a traiului în comunitate. 
 
Prezent la evenimentul de semnare a Memorandumului, Ambasadorul Cehiei în Republica Moldova, Zdeněk Krejči a declarat că scopul acestui Acord este de a îmbunătăți condițiile de viață a persoanelor cu dizabilități mintale prin transferarea procesului de îngrijire din cel de tip rezidențial la cel de tip comunitar: "Fiecare casă procurată de noi va putea oferi o viață decentă și un cămin familial pentru persoanele care la moment locuiesc în instituțiile rezidențiale".
 
Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș a mulțumit Agenției Cehe pentru Dezvoltare pentru tot sprijinul acordat ministerului în procesul de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități și creare a serviciilor sociale: "O societate incluzivă înseamnă o societate în care toate persoanele au drepturi egale. Prin eforturi consolidate și acțiuni comune vom reuși să asigurăm persoanelor cu dizabilități mintale un trai independent în comunitate".
 
Astfel, în cadrul evenimentului, Zdeněk Krejči a înmânat cheile de la prima casă procurată la 6 beneficiari ai internatului psiho-neurologic din Bădiceni care foarte curând se vor muta la casa lor.
 
Implementarea Programului se va desfășura în cadrul proiectului "Suport pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități mintale în Republica Moldova" lansat în anul 2015, implementat de Organizația "People in Need" și finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare.
 
O primă acțiune a ministerului în vederea punerii în aplicare a acestor planuri de transformare a fost procurarea a 4 case unde deja beneficiarii acestor instituții își duc traiul în comunitate, alături de semenii lor, au acces la servicii și sunt parte a  societății.  
 
În prezent, în instituțiile psiho-neurologice din Bădiceni și Brânzeni se află 1536 de persoane cu dizabilități mintale, iar în Casele internat pentru fete și băieți din Hâncești și Orhei - 476 de persoane.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu