Persoanele cu dizabilități nu pot lua credite

Embed:

Deşi are deficienţe de vedere, Maria Jechiu şi-a dorit să-şi deschidă o afacere. A participat la cursurile pentru oamenii cu dizabilităţi, organizate de un ONG, prin care a obţinut şi finaţarea: 10.000 de lei. Acum are o mică fermă de păsări, dar şi o datorie de 4.000 de lei, sumă pe care trebuie să o returneze organizaţiei care a ajutat-o.

"Ne descurcăm împreună cu familia, rudele, fratele este zootehnician, sora este contabilă, care îmi ajută în creşterea afacerii, dar copilaşii sunt mânuţa dreaptă", povestește crescătoarea de păsări.

Pe lângă datoria pe care o are, Maria ar vrea să-şi extindă afacerea. Pentru asta ar avea nevoie de 15.000 de lei. A încercat să-i obţină de la stat, dar autorităţile nu au putut să îi ofere. "Am mers şi la domnul Lupu şi la domnul Filat, practic toate scrisorile au fost expediate la Ministerul Agriculturii. Iar Ministerul Agriculturii mi-a ordonat ca să iau credit, când m-am dus la corporaţia Fida ei mi-au zis că nu au dreptul la persoanele cu dizabilităţi să deie credit", a spus Maria.

Abia anul acesta Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale urmează să propună Guvernului un proiect prin care să acorde sprijin persoanelor cu dizabilităţi.

În Republica Moldova sunt peste 9.000 de persoane cu dizabilităţi de vedere. Ei primesc în medie o pensie de 600 de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu