Persoanele cu diazabilităţi constituie circa 7 la sută din populaţia Republicii Moldova

În data de 3 decembrie este marcată Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități. Aceasta zi își propune sensibilizarea populației în ceea ce privește problemele persoanelor cu dizabilități și susținerea drepturilor acestora. 

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, numărul estimat al persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova este de 176,1 mii persoane, inclusiv 10,6 mii copii cu vârsta de 0-17 ani.

Persoanele cu dizabilităţi reprezintă 6,6% din populaţia totală a ţării cu reședință obișnuită, iar copiii cu dizabilităţi constituie 1,8% din numărul total al copiilor cu reședință obișnuită din Republica Moldova.

Aproape fiecare a șaptea persoană cu dizabilitate se încadrează în categoria celor cu dizabilitate severă, iar ponderea bărbaţilor în structura persoanelor cu dizabilităţi este mai mare decât a femeilor şi constituie 51,5%.

Persoanele cu dizabilităţi în proporţie de 66 la sută sunt din mediul rural, iar, comparativ cu anul 2014, ponderea lor s-a majorat cu 1,2 p.p.

În acelaşi timp, din numărul de persoane cu dizabilităţi  beneficiari, în anul 2018, de alocaţii sociale (47,6 mii persoane), aproape fiecare al doilea beneficiar este o persoană cu dizabilitate din copilărie, iar fiecare al patrulea beneficiar este copil în vârstă de până la 18 ani.

Mărimea alocaţiei este de 1891 de lei, ceea ce acoperă minimul de existență în proporție de 67,6%.

În numărul total al pensionarilor cu dizabilităţi, predomină persoanele care au vârsta de 55-64 ani – 43,1% şi 30-54 ani – 33,9%. Dacă ne referim la cauza care a determinat dizabilitatea, constatăm că, în proporţie de 96,4% dizabilitatea a survenit în urma unei boli obişnuite şi, în circa 2 la sută din cazuri, pe motiv de boală profesională şi accidente de muncă. Aproape fiecare al zecelea pensionar are dizabilitate severă. 

În anul 2018, printre principalele boli care determină dizabilitatea severă au fost: tumorile - 33,5%, 14,9% din cazuri sunt determinate de bolile aparatului circulator, după care urmează bolile sistemului nervos − 10,3%. 

În cazul copiilor, cauza principală a dizabilității o constituie malformațiile congenitale (26,2%) și tulburările mentale și de comportament (25,3%), iar, în cazul persoanelor adulte cu vârsta 18-29 ani, dizabilitatea primară a fost stabilită în proporţie de 15,9% din cauza tulburărilor mentale şi de comportament şi 14,4% din cauza tumorilor.

 

 

 

loading...

Lasă un comentariu