Persistă confuzia în Catalonia. Legislativul Cataloniei ar putea declara independența

Embed:

Confuzia privind secesiunea Cataloniei persistă. Şedinţa Parlamentului regional în care urma să să fie declarată unilateral independenţa s-a încheiat fără nicio decizie.

Liderul separatist Carles Puigdemont s-a spălat pe mâini și a pus această decizie în cârca legislativului de la Barcelona. O ultimă șansă a provinciei de a evita activarea articolului 155 din Constituția spaniolă era ca Puigdemont să declanșeze alegeri anticipate în regiune. Acesta a refuzat însă.

”Guvernul spaniol știe că eram pregătit să declanșez aceste alegeri numai în cazul în care aveam garanții din partea Madridului că scrutinul se va desfășura cu respectarea tuturor normelor. Nu am primit nicio garanție care să justifice declanșarea acestor alegeri parlamentare”, a spus liderul Catalonie, Carles Puigdemont.

Între timp, în Parlamentul catalan apar tot mai multe voci împotriva lui Puigdemont și, implicit, împotriva separării de Spania.

”În acest moment, domnule Puigdemont, puneți în pericol nu doar prezentul, dar și viitorul unei generații. Responsabilitatea pentru ce se va întâmpla mâine va cădea pe umerii dumneavoastră”, a spus deputatul în parlamentul Cataloniei, Xavier Garcia Albiol.

Mii de catalani s-au adunat în faţa clădirii legislativului de la Barcelona şi au cerut în unison ruperea de Spania.

Între timp, la Madrid, senatul spaniol urmează să se reunească pentru a hotărî dacă îi acordă premierului Mariano Rajoy puterea de a demite executivul separatist catalan, după ce a refuzat să declanşeze alegeri parlamentare anticipate.

”Trebuie să activăm articolul 155 ca să protejăm autoguvernarea Cataloniei de proasta conducere a mișcării de independență. Sau puteți voi spune că ceea ce se întâmplă în prezent nu este un exemplu de proastă conducere”,a spus vicepremierul Spaniei, Soraya Saenz De Santamaria.

Sâmbăta trecută, autoritățile de la Madrid au declanţat procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu