Permisul anulat şi răspundere penală. Ministrul Jizdan vine cu PRECIZĂRI privind PEDEPSIREA ŞOFERILOR BĂUŢI la volan

Embed:

Șoferii prinși în stare de ebrietate avansată la volan vor răspunde penal. Ei vor rămâne fără permis pentru patru ani, iar pentru a-l obţine din nou, vor trebui să meargă din nou la şcoala auto. Precizările privind pedepsirea conducătorilor auto băuţi au fost făcute de ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, după şedinţa Guvernului.

"Persoana care era prinsă în stare de ebrietate avansată la volan, i se intenta un proces penal, iar ulterior legislaţia prevedea că ea poate fi eliberată de atragerea penală, fiind atrasă la răspundere contravenţională. S-a stabilit un abuz din partea persoanelor, mă refer la ofiţerii de urmărire penală, procurori şi uneori şi judecătorii făceau abuz. Marea schimbare pe care am propus-o este că persoanele care urcă în stare avansată de ebrietate la volan vor răspunde penal. Nu există altă alternativă. O altă prevedere este că persoanele vor fi obligate la muncă neremunerata în folosul statului", a menţionat ministrul Jizdan.

Potrivit lui Alexandru Jizdan, scopul MAI este de a responsabiliza şoferii beţi: "E o răspundere inevitabilă. Am venit cu o noţiune privind anularea permisului de conducere, ceea ce prevede că şoferul băut, căruia îi va fi anulat permisul, după ispăşirea pedepsei va fi obligat să treacă un curs antialcool şi antidrog, iar după prezentarea certificatului că a trecut acest curs va fi obligat să treacă din nou toate examenele pentru a-şi recupera permisul de conducere".

De menţionat că modificările legislative privind sancțiunile pentru conducerea automobilelor în stare de ebrietate mai prevăd că mașina șoferului aflat la volan beat va fi transportată la o parcare specială în cazul în care șoferul nu este însoțit de către o persoană care este capabilă să conducă ori nu va găsi o persoană care să urce la volan în locul lui. Pentru a reglementa procedura respectivă, Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul privind modul de ridicare, transportare, depozitare și restituire a vehiculelor în procesul de constatare a contravențiilor.

Prevederile documentului se referă și la cazurile în care mașina a fost lăsată în loc interzis sau staționarea acesteia poate genera un pericol pentru interesul public. Astfel, mașinile urmează a fi transportate la o parcare specială, contra unei plăți de 250 de lei, achitată de șofer. Fiecare oră de parcare va costa de la 15 la 40 de lei, în funcție de tipul autovehiculului și perioada pentru care acesta rămâne parcat. Serviciile de ridicare, transportare şi depozitare a autovehiculelor vor fi prestate de Întreprinderea de Stat "Servicii Pază a MAI", în baza procesului verbal de constatare a contravenției.

Printre alte modificări aprobate în scopul prevenirii accidentelor rutiere se numără și mărirea amenzilor pentru depășirea limitei de viteză. Astfel, pentru depășirea vitezei cu 10-20 km/oră, amenda maximă crește de la 600 la 900 lei. Cei care depășesc viteza cu mai mult de 40 km/oră vor fi amendați cu până la 1.800 de lei, față de 1.500 de lei cât era limita maximă până acum.

Datele INP arată că, anul trecut, în 6.445 de cazuri au fost depistaţi şoferi sub influenţa băuturilor alcoolice. Grav este şi faptul că în 5.100 dintre aceste incidente, conducătorii auto erau în stare avansată de ebrietate. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu