Periscope, noua ispită din online. La ce riscuri IMENSE se pot expune copiii care folosesc această aplicaţie

Embed:

Fie că sunt la şcoală, acasă sau în stradă, sute de copii din Moldova au ajuns dependenţi de o nouă aplicaţie pentru telefoane mobile şi tablete. Aceasta le oferă posibilitatea să transmită în direct imagini, care pot fi văzute chiar şi de milioane de utilizatori de internet din orice punct de pe glob.

Puţini sunt cei conştientizează că viaţa lor în „Periscope” ar putea fi urmărită de oameni periculoşi, precum pedofili sau violatori, care nu ratează nicio posibilitate de a intra în contact cu noi potenţiale victime. 

Această elevă din Capitală au inițiat o transmisiune în direct în timpul orelor. Le-am întrebat ce vârstă au.

- Avem câte 12 ani. Au câte 12 ani.

Iar această adolescentă de 14 ani transmitea imagini în direct de acasă. Fără vreun efort, am aflat cum se numeşte şi unde locuieşte.

"La ce școală înveți în #####. Nu învăț chiar în #####, orașul ####. Sunt din satul #####. – Dar tu, de unde ești? Și cum te numești, câți ani ai? Să facem cunoștință..."

"Pot exista pedofili în acestă rețea de socializare care vor să urmărească ce fac alți copii. Au posibilitatea de a intra în contact cu cel care transmite imaginile, pot să-i scrie, să-i ceară anumite lucruri, iar de multe ori cei care transmit, necunoscând persoana cu care vorbesc li se pare că este un nou fan", a explicat managerul de proiect la PUBLIKA.MD, Cristi Dorombach.

"Persoanele interesate de a abuza un copil vor manipula prin necesitățile copilului, inclusiv necesitatea de a se afirma, din necesitatea de a obține afecțiune", a spus psihologul Tatiana Buianina.

Specialiștii în tehnologii informaţionale spun că există mai multe soluții simple și eficiente de a restricționa accesul copilului la această aplicaţie.

"Părintele instalează din start aplicațiile pe care el consideră că sunt sigure și activează restricționarea instalării unor altfel de aplicații",a spus expertul IT Maxim Catanoi. 

Există și soluții mai sofisticate pentru monitorizarea copilului, doar că acestea costă.

"Cam din zece părinți, minimum trei solicită să instalăm aplicații de control parental la smartphone sau tableta copilului. Ceilalți părinți nu prea știu singuri despre posibilitățile smartphone-ului lor", a menţionat Alina Purice, consultant la un magazin de telefoane.

Deocamdată, nu există date referitor la numărul moldovenilor care utilizează aplicaţia "Periscope". La nivel mondial, la un an de la lansare, aceasta are între 15 și 50 milioane de useri.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu