Pericolul a trecut! În Moldova a scăzut numărul cazurilor de rabie la animale

Embed:
Numărul animalelor infectate cu rabie a scăzut aproape în jumătate anul trecut, comparativ cu 2016, mai exact de la 96 la 56. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, la finele anului 2017, au fost înregistrate trei astfel de cazuri, în raioanele Hânceşti, Leova şi Dubăsari.

"După muşcătură, virusul se propagă în organism prin sistemul nervos. Pericolul infecţiei este mai mare dacă muşcătura este aproape de sistemul nervos central, adică lângă coloana vertebrală sau cap", a spus Artiom Şevcenco, medic veterinar.

Cel mai des virusul este transmis de animalele sălbatice, precum vulpile, şobolanii sau veveriţele, care le pot infecta şi pe cele domestice. Vaccinurile antirabice costă între 100 şi 300 de lei şi trebuie făcute o dată în an.

Nu toţi oamenii iau însă în serios aceste riscuri.

"Nu-l vaccinăm. Este câine domestic, umblă prin curte, nu pleacă nicăieri", a zis o femeie.

Alţii sunt însă mult mai conştiincioşi.

"Motanul iese pe afară şi intră în contact cu alte animale. Dacă nu am face asta, s-ar putea infecta", a spus un bărbat. 

În timp ce de animalele domestice trebuie să aibă grijă stăpânii lor, de cele sălbatice sunt responsabile autorităţile, care însă nu sunt capabile întotdeauna să monitorizeze atent situaţia.

Rabia se transmite la oameni prin saliva animalului infectat, atât prin muşcătură, cât şi dacă nimereşte pe o rană deschisă.

Oamenii care au fost atacaţi de astfel de animale trebuie să se adreseze medicului în cel 24 de ore.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu