PERICOL pentru Moldova. LISTA ŢĂRILOR din care a fost interzis importul de carne de pui

Embed:

Republica Moldova a sistat importul de carne de pasăre din mai multe regiuni ale Poloniei, Germaniei, Ucrainei şi Rusiei. Decizia a fost luată din cauza focarelor de gripă aviară, descoperite în aceste state. Anunţul a fost făcut de către conducerea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Autorităţile de la Chişinău au realizat un plan de biosecuritate la frontiera de stat.

Carnea adusă în țară va fi verificată, în funcție de zona de proveniență.

"Se face controlul fizic la tot transportul, documentar și fizic după care se controlează și bagajele la călători acolo unde se găsește carne de toate tipurile, de porcină și pasăre, ea se ridică și se denaturează după care se preia și se nimicește. Avem în jurul la 2400, 2380 de kilograme de carne ridicată", a declarat directorul-adjunct al ANSA, Vsevolod Stamati.

Din toamna anului trecut, Republica Moldova nu importă carne de porc din Ucraina, din cauza focarelor de pestă porcină depistate în ţara vecină.

"Noi astăzi suntem într-o perioadă mult mai riscantă decât am fost în perioada când boala era la noi în țară, fiindcă în Ucraina avem în jur de 162 de cazuri astăzi. Avem peste 46 de puncte de trecere, mai mici sau mai mari cu Ucraina și riscurile sunt enorme, avem călători, relații economice", a spus directorul-adjunct al ANSA, Vsevolod Stamati.

ANSA va derula şi o campanie de informare despre prevenirea şi pericolul gripei aviare.

În prezent, 47 la sută din cantitatea de carne de pasăre importată de ţara noastră provine din Ucraina.

Conducerea ANSA dă asigurări că Moldova nu se va confrunta cu un deficit de carne, deoarece va importa mai mult din ţările unde nu există focare de gripă aviară.

În Republica Moldova există 45 milioane de păsări, dintre care peste 26 de milioane - în gospodăriile oamenilor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu