Pericol pentru agricultura moldovenească. Ţara se confruntă cu o criză acută de agronomi (VIDEO)

Embed:

Ani la rând, Facultatea de Agronomie a Universităţii Agrare din Moldova s-a confruntat cu o lipsă de studenți. Din acest motiv, acum, fermierii pierd timp și bani ca să găsească un agronom competent. Deseori, căutările lor sunt zadarnice. Experții atenționează că, dacă tendința se va menține încă vreo 5 ani, agricultura noastră va face un salt enorm.... înapoi. 

De mai bine de 10 ani, Andrei Gârlea administrează una dintre cele mai mari gospodării țărănești din raionul Rezina. Toate bune și frumoase, doar că fermierul se confruntă cu o criză acută de specialiști. De exemplu, de mai mulți ani, Andrei Gârlea este în căutarea unui agronom.

"Caut un specialist de 7 ani și, cu părere de rău, pâna anul trecut nu am reușit să găsesc. Salariu este de 6 000 de lei, mașina de serviciu, minute la telefon nelimitat. Îmi spuneau că nu vor să ramână la sat, vor la Chișinău", a explicat fermierul.

În această situație, fermierul a hotărât să investească în școlarizarea unui viitor agronom.

"Prin anii 70-80 noi învăţam câte 200 de agronomi, anual. Astazi pleacă în teritoriu câte 20-30 de agronomi", a spus decanul Facultății de Agronomie a Universităţii Agrare, Mihai Rurac.

Nu este un secret că, astăzi, în agricultură, sunt oferite unele dintre cele mai mici salarii, însă, potrivit decanului Facultăţii de Agronomie, absolvenții săi au toate șansele să-și găsească locuri de muncă foarte bine plătite.

"Un băiat cu mintea deschisă, lucrând 1-5 ani, el poate ajunge la un salariu de 20 000 de lei", a declarat Mihai Rurac.

Ministrul Agriculturii spune că angajatorii ar trebui să se implice mai mult în pregătirea viitorilor specialiști și nu doar să se plângă de lipsa lor.

"În Germania jumatate din studenții care fac studii sunt contractați de întreprinderi. Dacă își fac așa mari griji, ar trebui să aibă grijă ca facultățile să pregatescă specialişti de care au nevoie și să investească în ele"", a subliniat ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.

Pe de altă parte, specialiștii în domeniu spun că autoritățile ar trebui să atragă atenția, în primul rând, asupra pregătirii profesionale a studenţilor înmatriculați la Facultatea de Agronomie.

"Baza didactică, științifică, lucrul cu tehnica lasă de dorit la noi, în Universitatea Agrară", a afirmat președintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

Dacă autoritățile nu vor găsi metode de reanimare a învățământul agrar, care să ofere un număr suficient de specialiști de calitate, dorinţa moldovenilor de a avea o agricultură performantă ar putea rămâne pe hârtie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu