Pericol ecologic în lacul din parcul Valea Morilor din Capitală. Zeci de peşti morţi, vazuţi în apă

Embed:

Pericol ecologic în lacul din parcul Valea Morilor din Capitală. Tot mai mulţi peşti morţi pot fi văzuţi în apă. Deşi problema a apărut acum o lună, specialiştii spun că rezultatele de laborator privind cauza morţii peştilor au venit abia zilele acestea. Responsabilii de la Spaţii Verzi susţin că analizele au arătat o concentraţie mare de azot şi oxigen în apă.

Cei mai nemulţumiţi de această situaţie, evident, sunt oamenii care se plimbă prin parc:


"De o săptămână sau două deja e mult peşte mort. Cred că lacul trebuie curăţat periodic. Aici fluxul de apă este foarte slab. "

"Lumea aruncă gunoaiele de asta. Trebuie să fim mai responsabili un pic. Să aruncăm totul la gunoi. "

"Problema e cu oamenii care aruncă, gunoiul şi autorităţile trebuie să verifice cine e conectat la canalizare şi cine lasă să se verse în lac. Eu cred că asta e problema."

Reprezentanţii de la Spaţii Verzi spun că au dat deja indicaţii ca mizeria şi peştele mort din lac să fie strâns.

"Conţinutul fosforului în apă este mărit, puţin e mărit conţinutul de oxigen din cauză că acum e cald şi sunt algele care se dezvoltă dar nu spun că într-aşa o măsură încât să provoace anume moartea peştilor. Zilele astea mai luăm o probă de apă să vedem totuşi care e pricina", a spus şeful Asociației "Spații Verzi" din Chișinău, Sergiu Carp.

Fenomenul a avut loc şi în anii precedenţi. Se întâmplă în aceeaşi perioadă când peştii depun icre. Lacul din Parcul Valea Morilor se întinde pe o suprafaţă de 34 de hectare. În 2006, după ce în apa acestuia au fost observaţi mii de peşti morţi, autorităţile au decis să îl sece şi lacul a intrat într-un proces de restabilire şi curăţare, care a durat cinci ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu