PERICOL DE MOARTE: Mai multe termometre cu mercur s-au spart la o grădiniţă din Capitală (VIDEO)

Pericol de intoxicaţie cu mercur într-o grădiniţă  din sectorul Râşcani al Capitalei. Mai multe termometre, care erau depozitate într-o grupă, s-au spart, iar pentru decontaminarea încăperii, a fost nevoie de intervenţia salvatorilor. Din fericire, în urma incidentului nimeni nu a avut de suferit. 

Incidentul a avut loc astăzi, în jurul orei 14:00. Potrivit salvatorilor, mai multe termometre care se aflau într-o cutie, au căzut, iar 6 dintre ele s-au spart. În momentul incidentului, niciun copil nu se afla în încăpere. Pentru curăţarea încăperii a intervenit o echipă de decontaminare chimică, biologică, radioactivă și nucleară din cadrul Direcţiei Situaţii Excepţionale.

"Noi am sosit la faţa locului, am colectat mercurul care a fost împrăştiat, am efectuat aerisirea şi am făcut demercurizarea", a menţionat şeful echipei CBRN, Gheorghe Jicu.

Atunci când echipa Publika a intrat în grupa în care s-a întâmplat incidentul, covoarele erau scoase, iar geamurile erau deschise pentru ca încăperea să fie aerisită.

Educatoarea a refuzat să vorbească cu echipa de filmare şi a închis uşa: "-Ne scuzaţi dar fără superior nu vorbim. - Spuneţi-ne ce s-a întâmplat?"

O altă angajată a instituţiei a spus că termometrele se păstrează într-o lădiţă deasupra dulapurilor în care copii îşi ţin hainele. Potrivit educatoarei, de vină ar fi un părinte care nu a fost atent şi atunci când a luat un termometru pentru a măsura febra copilului a scăpat lada în care se păstrează câte un termometru pentru fiecare copil.

"Copiii nu ajung aici. Se măsoară dimineaţa şi apoi se iau în grupă. Nu stau toată ziua aici. Este termometru pentru fiecare copil, Ceban de exemplu. Eu dau cutia şi părintele ia termometrul şi măsoară. Nu-i periculos, dar dacă mămica nu a fost atentă. Nu-i vina educatorului sau a instituţiei", a precizat educatoarea.

Directoarea instituţiei preşcolare s-a încuiat în cabinet şi a refuzat să ofere comentarii jurnaliştilor. Într-un final, aceasta a ieşit din birou, dar a nu a dorit să discute cu echipa de filmare.

Unii părinţii au aflat de la noi despre cele întâmplate şi asta pentru că administraţia grădiniţei nu i-a informat. Aceştia s-au alarmat pentru sănătatea copiilor lor:

"Îmi este teamă de cele întâmplate, dar cred că o să se ia măsuri".

"Nu sunt la curent. Nu m-a anunţat nimeni. Iată am venit după fetiţă. Noi când am venit uşa era încuiată. - De obicei este încuiată?- Nu. Clar lucru că ne facem griji nu ar trebui să fie la grădiniţă la ora dacă s-a întâmplat aşa ceva".

"Din câte ştiu eu termometrele se află în vestiar nu în dormitor sau în sala de joacă. Probabil nu a fost în contact cu copiii şi au reuşit să intervină eficient."

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să apeleze de urgență serviciile competente atunci când sparg termometre cu mercur.Substanţa din interiorul acestora este extrem de toxică şi este periculoasă pentru sănătatea celor din jur.

Citeşte şi: Este mai rău decât îţi imaginezi! Ce se întâmplă dacă atingi sau inhalezi mercur

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu