PERICOL DE INUNDAŢII a terenurilor agricole în satul Costeşti. Localnicii stau cu frica în sân

Peste 600 de hectare de teren vor fi protejate de inundaţii, iar alte 440 de hectare - contra eroziunii. Sunt planurile autorităţilor pentru acest an, incluse în Programul de conservare şi sporire a fertilităţii a solurilor pentru 2011-2020. În aceste scopuri, Guvernul a alocat 15 milioane de lei. 

În satul Costeşti, raionul Ialoveni, există pericol de inundaţii a terenurilor agricole, din cauza râului Botna. Cei mai îngrijoraţi sunt agricultorii. Printre ei este şi Vasile Pavalachi care anul acesta va semăna legume pe o suprafaţă de 10 hectare.

"Pericolul este, dacă râul înainte era de o adâncime de vreo patru metri, acum el este aproape la nivelul pământului. Şi dacă vin ploile mai mari, pericolul este nu doar pentru terenurile agricole, dar şi pentru sat", a menţionat Vasile Pavalachi, agricultor.

În total, în satul Costeşti în zona de risc de inundaţii sunt aproximativ 250 de hectare de terenuri agricole. Situaţia se crează din cauza canalelor râului Botna care nu au fost curăţite timp de 25 de ani. Până nu demult apa ajungea chiar în casele oamenilor.

Oamenii care locuiesc în preajma râului spun că stau cu grijă de fiecare dată când plouă. După precipitaţiile de săptămâna trecută, mai multe gospodării au fost inundate:

"A fost beciul plin cu apă. Când plouă, el vine prea tare, nu poţi nimic să pui, nu am nimic în grădină".

"Iazul acesta dacă se rupe, dacă va veni în vale, asta nu de glumit! Înaintea apei şi înaintea focului nu poţi sta".

"Am avut apă şi în subsol şi la verandă. Şi în grădină până aici".

"În primăvara anului 2014, casele oamenilor care sunt pe terenul adiacent râului Botna au suferit în urma inundaţiilor şi a ploilor, grija noastră este ca să menţinem râul Botna în starea curată", a precizat primarul satului Costeşti, Natalia Petre.

În scurt timp, angajaţii întreprinderii de stat "Protecţia Solurilor" vor începe curăţarea canalelor adiacente ale râului Botna.

"Ultimii trei ani a fost curăţit râul principal, zona principală de 5,8 de kilometri. Au fost investiţii de un milion 800 de mii de lei. Se prevăd încă 17 kilometri ai canalelor adiacente, în suma totală de trei milioane de lei, anul acesta sunt prevăzute vreo patru kilometri", a declarat şeful întreprinderii "Protecţia Solurilor", Vladimir Rotaru.

Bugetul programului este de aproximativ 400 de milioane de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu